Decathlon: Mégsem lesz sporthidzsáb

A Decathlon francia sportruházati áruházlánc közölte, hogy korábbi terveivel ellentétben mégsem fog sporthidzsábot árulni muszlim futónőknek franciaországi boltjaiban.

Mártonffy Attila
2019. 02. 28. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Decathlon francia sportruházati áruházlánc közölte, hogy korábbi terveivel ellentétben mégsem fog sporthidzsábot árulni muszlim futónőknek franciaországi boltjaiban. (A hidzsáb a hajat, a nyakat és a vállat eltakaró, de az arcot szabadon hagyó kendő vagy sál.) A cég a BBC szerint azzal indokolta döntését, hogy az ötlet közfelháborodást váltott ki, s ennek nyomán számos inzultus és példátlan fenyegetéshullám érte az üzleteket. Ráadásul francia politikusok is úgy nyilatkoztak, hogy a futóhidzsáb viselése ellentmond az ország világi értékeinek, továbbá több törvényhozó javasolta a ruhadarab bojkottját.

A Decathlon kezdetben kiállt a hidzsáb mellett, amelyet Marokkóban már el is kezdett értékesíteni. Xavier Rivoire, az üzlethálózat szóvivője korábban az AFP francia hírügynökségnek azt nyilatkozta: eredetileg a termékkel lehetővé akarták tenni, hogy a világon mindenütt sportolhassanak a nők. Most viszont Franciaországból egyelőre kénytelenek visszavonni a ruhadarabot, amelynek az értékesítése márciusban indul 49 országban. 2017 óta a Nike sportszergyártó cég is forgalmaz sporthidzsábot.

Franciaországban egyébként régi vitatéma, hogy miként kellene a muzulmán vallású nőknek öltözniük nyilvános helyen. Párizs már 2004-ben betiltotta a fejkendő viselését az iskolákban és a közintézményekben. 2011 óta él az a jogszabály, hogy büntetés terhe mellett, nem lehet nyilvánosan sem viselni teljes arcot eltakaró fejfedőt, illetve ezt lehetővé tevő ruházatot – burkát és nikábot. Aki megszegi ezt az Európában elsőként bevezetett ilyen jellegű törvényt, kénytelen 150 euró bírságot fizetni, azt pedig, aki teljes arca eltakarására kényszerít egy nőt, 30 ezer euró büntetéssel sújtják.

2015-ben több mint másfél ezer esetben róttak ki bírságot. 2016-ban több franciaországi tengerparti régióban, illetve településen a burkini, azaz a teljes testet eltakaró fürdőruha viselésére mondtak ki tilalmat, mivel úgymond elősegíti a női rabszolgaságot – igaz, ezt a rendelkezést később a francia legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette.

A szigorú szekuláris törvényű Franciaország azzal érvel, hogy a vallásosság külső, tárgyi megnyilvánulásai megsértik a semlegesség elvét, amit pedig be kell tartani a diákoknak és a közalkalmazottaknak. A franciaországi tiltásokat uniós szinten is megerősítették. 2017 márciusában az Európai Bíróság úgy döntött, hogy a vállalatok állásvesztés terhe mellett megtilthatják alkalmazottjaiknak bármiféle politikai, filozófiai vagy vallási jelkép viselését, beleértve a fejkendőt is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.