Sorsdöntő népszavazás

2019. 02. 25. 10:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kubában az új alkotmányról rendeztek vasárnap népszavazást. A kubai parlament tavaly július­ban fogadta el az új alkotmánytervezet szövegét, amelyet augusztusban­ társadalmi vitára bocsátott.

A vita lezárását követően, december 23-án a parlament egyhangúlag megszavazta az új alkotmány tervezetét. Az 1976-os alkotmányt leváltó, 229 cikkelyt tartalmazó dokumentum nem tesz említést a kommunista államról, ugyanakkor megerősíti a politikai rendszer szocialista jellegét és a kubai kommunista párt vezető szerepét a gazdaság alakításában, valamint azt, hogy Kuba a kommunizmus irányába akar haladni.

Az alaptörvény elismeri a jogot a magántulajdonhoz, a külföldi befektetések fontosságát, de nem tartalmazza azt az országos vitán támogatást kapott passzust, amely az azonos neműek házasságának legalizálása előtt nyitotta volna meg az utat.

epa07393386 A man votes in the referendum on the new Constitution, in Havana, Cuba, 24 February 2019. More than 25,000 polling stations opened their doors in Cuba to vote in the referendum on the new Constitution – which ratifies communism and recognizes private property – and to which more than eight million citizens are called to vote. EPA/Yander Zamora
Fotó: MTI/EPA/Yander Zamora

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.