Washington megfenyegette Pristinát a vámok miatt

Hiába figyelmeztették magas rangú amerikai tisztviselők Koszovót, hogy a Szerbia és Bosznia ellen bevezetett importvámok a washingtoni kapcsolatait veszélyeztetik, a koszovói miniszterelnök görcsösen ragaszkodik a büntetőtarifák fenntartásához.

Mártonffy Attila
2019. 02. 15. 6:44
Haradinaj, Ramush
Ramush Haradinajt nem érdeklik a kritikák Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök visszautasította Washington felszólítását, amelyben az amerikai külügyminisztérium nyomatékosan kérte, hogy Koszovó törölje el a Szerbia és Bosznia-Hercegovina ellen tavaly bevezetett százszázalékos büntetővámokat.

Az erről szóló levelet – a Balkan ­Insight hírportál szerint – Matthew Palmer és Laura Cooper helyettes államtitkárok, valamint John Erath, az európai ügyekkel foglalkozó részleg főigazgatója írta alá. A magas rangú tisztviselők ultimátumszerűen közölték, amennyiben­ Pristina fenntartja a magas tarifákat, azt az amerikai–koszovói kapcsolatok fogják megsínyleni.

Haradinaj viszont nem enged álláspontjából, s újfent hangoztatta, hogy a vámok mindaddig maradnak, amíg Szerbia el nem ismeri egykori tartománya 2008-ban egyoldalúan proklamált függetlenségét.

Ramush Haradinajt nem érdeklik a kritikák
Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

– A vámok nem az Egyesült Államok vagy az Európai Unió vezette szerbiai tárgyalások ellen irányulnak, hanem válasz egy húsz éve egy helyben topogó konfliktusra. Végső megállapodást szeretnénk Koszovó és Szerbia között a kölcsönös elismerés alapján – mondta a kormányfő, aki egyúttal hűségéről biztosította Washingtont: „Állíthatom, hogy Koszovón kívül nincs még egy külföldi ország, amely jobban szeretné Amerikát.”

Haradinaj továbbá kifejtette, Belgrád a bolondját járatja hazájával, amikor Oroszország segítségével érvényteleníti akarja Koszovó más országok általi elismerését, és támadja a Koszovói Biztonsági Erők (lényegében a hadsereg) tagjait.

A washingtoni dörgedelmes levél ugyanakkor konkrét „szankciókat” is kilátásba helyez. Mint írják, mivel Koszovó figyelmen kívül hagyta a korábbi felszólításokat a vámok visszavonásáról, az Egyesült Államok kénytelen lépéseket tenni aggodalma kifejezésére, többek között a biztonsági együttműködés területén.

Ennek jegyében törölték az iowai nemzeti gárda parancsnokának tervezett koszovói látogatását. A levél ugyanakkor arról biztosította Koszovót, hogy az USA továbbra is támogatja az átfogó, kölcsönös előnyökön alapuló megállapodás megkötését Koszovó és Szerbia között.

A koszovói kormány tavaly novemberben vetett ki százszázalékos védővámot a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árura, miután Belgrád sikeres lobbizásának következményeként Koszovót novemberben nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe. Szarajevó Belgrádhoz hasonlóan nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így Pristina a vámnövekedést rá is kiterjesztette.

A Brüsszellel folytatott tárgyalások is ekkor szakadtak meg. A belgrádi sajtó jelentéseit idéző MTI szerint a pristinai intézkedés következtében a szerb gazdaság naponta mintegy egymillió eurós kárt szenved.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.