Ismét több ezer diák tüntetett országszerte Algériában

Ismét több ezer diák vonult utcára kedden Algírban és több más algériai nagyvárosban, hogy tiltakozzon Abdel-Azíz Buteflika hivatalban lévő államfő indulása ellen az áprilisi választásokon az ötödik elnöki mandátumáért.

Forrás: MTI2019. 03. 05. 18:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Algír központjában tiltakozó fiatalok egyebek közt azt skandálták, hogy „Buteflika, nem lesz ötödik mandátum” vagy „Küldhettek kommandósok és rohamrendőröket, akkor sem lesz ötödik ciklus”.

Algéria második legnagyobb városának központjában, Oranban is több ezer diák tüntetett az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint. A tiltakozó akció miatt a hatóságok nagy erőkkel vonultak ki.

Egy helyi riporter közlése szerint Annabában, az észak-afrikai ország negyedik legnagyobb településén pedig több ezer fős kocsisor vonult fel.

Az AFP jelentése szerint emellett még legalább hat városban tüntettek kedden.

Algírban elvileg 2001 óta be vannak tiltva a tüntetések. Ennek ellenére szinte naponta tüntetnek a fővárosban azóta, hogy a 82 éves, 2013-ban szélütést szenvedő, és azóta a nyilvánosság előtt ritkán, de akkor is kerekesszékbe kényszerülve megjelenő Buteflika február közepén bejelentette indulási szándékát.

Az AFP szerint a keddi megmozduláson nem alkalmaztak erőszakot a fiatal tüntetőkkel szemben, a rohamrendőrök sorfalakkal biztosították a helyszínt. Korábbi tüntetéseken előfordultak már összecsapások a rendfenntartók és a tiltakozók között.

A jelenleg orvosi kezelés miatt Svájcban tartózkodó elnök vasárnap, a kampányfőnöke, Abdel-Gáni Zaalan révén nyújtotta be a regisztrációs papírokat, hogy jelöltként indulhasson a következő elnökválasztáson. Ezzel egy időben az idős elnök közleményt adott ki, melyben kijelentette, megérti a tüntetők aggályait, és fogadkozott: megválasztása esetén egy éven belül új választásokat fog kiírni, amelyen már nem fog indulni. Buteflika ígéretei közt szerepel egy új alkotmány, továbbá politikai, társadalmi, intézményi és gazdasági reformokat is kilátásba helyezett, ezek azonban – úgy tűnik – egyelőre nem csillapították a kedélyeket.

A matematikusnak tanuló Szelma a keddi megmozduláson úgy fogalmazott: nem, az elnök nem értette meg mit akarnak a tiltakozók, és ezért sulykolni fogják minden pénteken.

A tiltakozók minden pénteken nagyszabású tüntetéseket terveznek április 18-ig, a választások napjáig. A muszlim országokban általában péntek az első munkaszüneti nap, vasárnap pedig a hét első munkanapja.

A 21 éves Abder-Rahmán azt hangsúlyozta, hogy az országot 1999 óta vezető Buteflika még egy évet hatalomban akar tölteni, pedig már elég volt az elnökségéből, ideje távoznia. A 22 éves Vasszím sajátos hasonlattal élt. Úgy fogalmazott: „Ebben a helyzetben olyan az elnök, mint aki veri a feleségé, aki emiatt válni akar, de még várnak egy évet, amíg találnak egy új férjet az asszonynak.

Más tüntetők a kormányellenes szlogeneket skandáltak, rablóbandának minősítve a vezetést.

Gaíd Szalah, az algériai hadsereg vezérkari főnöke kijelentette: a fegyveres erők szavatolni fogják, hogy az ország nem süllyed ismét vérontásba. Az altábornagy megnevezésük nélkül hozzátette: bizonyos pártok azt akarják, hogy Algéria visszatérjen ”a fájdalom és a szenvedés korszakába„.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy az algériaiak nagy része elfogadta Buteflika szigorú, ellentmondást nem tűrő rendszerét cserébe a viszonylagos békéért és stabilitásért. A fiatalság, akik a tüntetések vasmagja, azonban vezetők egy új generációját akarják látni a kormányban, amely – a Reuters írása szerint – üzletemberekből, veterán politikusokból és a biztonsági erők és a hadsereg vezetőiből tevődik össze. A tiltakozók elsősorban munkalehetőségeket, jobb szociális szolgáltatásokat és a mindent behálózó korrupció felszámolását akarják elérni Afrika egyik legnagyobb kőolajtermelő országában.

Algéria lakosságának csaknem 70 százaléka 30 év alatti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.