Harmincötmilliárd dollár üti Bezos nejének markát

Minden idők legdrágább válásában állapodott meg Jeff Bezos, az Amazon üzletbirodalom alapítója és felesége. Ebben az is egyedülálló, hogy a világ leggazdagabb párjának útjai pereskedés nélkül, egyetértésben válnak szét a negyedszázados kapcsolat után.

Mártonffy Attila
2019. 04. 07. 7:25
2018 Vanity Fair Oscar Party - Arrivals - Beverly Hills
Jeff Bezos felesége, MacKenzie Bezos a válás után a világ harmadik legvagyonosabb asszonya lesz Fotó: Danny Moloshok Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs sok dolguk a válóperes ügyvédeknek az 55 éves Jeff Bezos Amazon-alapító és felesége, a nála hét esztendővel fiatalabb MacKenzie Bezos válásával. A világ leggazdagabb embere pereskedés nélkül, nejével egyetértésben hagy maga mögött – mintegy három hónap múlva – huszonöt év házasságot és 35 milliárd dollárt.

A kettejük között létrejött megállapodás értelmében ugyanis az elnök-vezérigazgató vagyonának negyede MacKenzie Bezost fogja illetni, bár még így is az alapító marad a világ legvagyonosabbja.

Vagyona jelenleg nem kevesebb mint 143 milliárd dollár, amit az Amazon 16,3 százalékos részvénypakettje testesít meg. Az online kereskedőcég értéke az egyezség megkötésének idején 877 milliárd dollár körül mozgott, az Apple és a Microsoft mögött a harmadik legértékesebb tőzsdei vállalattá téve az Amazont. A „fájdalomdíj” ugyanakkor a társaság négyszázalékos tulajdonosává emelte a leendő exfeleséget. Ám hogy Bezos feje – és a befektetőké – ne fájjon a cég feletti ellenőrzés elvesztése miatt, felesége ráruházta a megszerzett részvénypakettjére jutó szavazati jogot, így jottányit sem csorbult az eredeti állapot.

Az Amazon-papírok árfolyama sem roggyant meg a megállapodás hírére, a kurzus mindössze 0,1 százalékkal esett, s 1818,86 dolláron zárt a Nasdaq amerikai technológiai börzén. Az osztozkodás révén viszont MacKenzie Bezos a Forbes magazin szerint egy csapásra a világ harmadik – míg más számítás szerint a negyedik – leggazdagabb asszonya lett.

Jeff Bezos felesége, MacKenzie Bezos a válás után a világ harmadik legvagyonosabb asszonya lesz
Fotó: Reuters

Ami pedig a lelépési összeget illeti, annak nagysága messze meghaladja az eddigi 3,8 milliárd dolláros rekordot, amelyet Alec Wildenstein műkincskereskedő fizetett 1999-es válásakor. MacKenzie Bezos ugyanakkor lemond a férje által 2013-ban megvásárolt The Washington Postban, illetve a 2000-ben alapított Blue Origin nevű űrutazási cégben fennálló érdekeltségéről. A válás további pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. Donald Trump amerikai elnök egyébként a vele szemben kritikus The Washington Post miatt rendszeresen bírálja Bezost.

A házaspár – amelynek tagjai Twitter-bejegyzésekben méltatták egymást – az Amazon 1994-es alapítása előtti évben kelt egybe, MacKenzie – aki azóta sikeres regényíró lett – a cég első alkalmazottai között volt, ő végezte a könyvelést az első évben.

Négy gyermekük született. Jeff Bezos januárban, ugyancsak mikroblogban jelentette be válását, miután a The National Enquirer, a Trumphoz közel álló bulvárlap megszellőztette, hogy házasságtörő viszonyt folytat Lauren Sánchez színésznővel és televíziós műsorvezetővel. Az üzletember a hír felröppenését köve­tően megbízott egy magánnyomozói irodát, hogy derítse ki, miként kerültek a bizalmas információk az újsághoz. A lap válaszul megzsarolta Bezost, hogy közzéteszi a birtokában lévő, erotikus tartalmú üzeneteket és fényképeket. A milliárdos nem tört meg, inkább nyilvánosságra hozta levélváltását az újsággal.

Végül kiderült, hogy az információ­kat Sánchez fivére adta át a botránylapnak, de a magánnyomozó szerint ez csak a valódi felelősök álcázását szolgáló hamis nyom volt – emlékeztet a távirati iroda. Gavin de Becker szerint Rijádból hekkelték meg Bezos telefonját, mivel a The Washington Post túl sokat foglalkozott a lap szaúdiak által meggyilkolt munkatársával, Dzsamal Hasogdzsi újságíróval.

Tavaly az Amazon csaknem 233 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, de 2018 szeptemberében piaci értéke kis időre átlépte az ezermilliárd dolláros álomhatárt is. Bevált Bezos húsz évvel ezelőtti jóslata, amely szerint a siker záloga az, hogy az emberek egy-két kattintással, otthonukból fogják majd beszerezni napi szükségleteik javát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.