Virágvasárnapi mise a Vatikánban

Mártonffy Attila
2019. 04. 15. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jeruzsálembe bevonuló Jézusnak a mai világhoz szóló üzenetéről szólt Ferenc pápa virágvasárnapi homíliájában a Szent Péter téren bemutatott misén, amellyel megkezdődtek a húsvéti nagyhét szertartásai a Vatikánban.

A katolikus egyházfő többek között arról beszélt, hogy Jézus a kereszthalálát megelőző bevonulásával már megmutatta, melyik életutat kívánja példaként felmutatni az emberiségnek: az „alázat útját járta a diadalittasság helyett, az igazságot választotta a hamis kompromisszumok helyett”.

A pápa hangsúlyozta, az alázat nem jelenti a valóság megtagadását. Rámutatott, Jézust ugyanakkora lelkesedéssel ünnepelték Jeruzsálemben, amilyen erőszakkal támadták a Golgotán.

A fiatalokhoz szólva azt mondta, ne féljenek a keresztutat követni, lemondva önmagukról, megszabadulva a világ nyújtotta bizonyosságokról.

A szertartás a Szent Péter tér közepén kezdődött, ahol Ferenc pápa megáldotta a pálmafa- és olajfaágakat. A menet az obeliszktől a Szent Péter-bazilika lépcsőjén álló szabadtéri oltárig haladt, s mintegy száz bíboros és püspök, valamint fiatalok alkották. Az egyházfő három egymásba font pálmalevelet tartott, ezek a Szentháromságot jelképezték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.