Kuba visszautasítja, hogy katonái lennének Venezuelában

Kubának nincsenek katonái Venezuelában – ismételte meg Bruno Rodriguez kubai külügyminiszter kedden, válaszul arra, hogy Donald Trump amerikai elnök totális embargóval fenyegette meg a szigetországot a Maduro-rendszer katonai támogatása miatt.

Forrás: MTI2019. 05. 01. 11:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nincsenek kubai katonák Venezuelában, ahogy egyetlen kubai sem vesz részt az ottani katonai vagy biztonsági műveletekben. Csak orvosi személyzet humanitárius küldetésben” – tweetelte Rodriguez.

Trump kedd este Twitter-üzenetében „teljes és átfogó ... embargóval” és a „legmagasabb szintű büntetőintézkedések” életbe léptetésével fenyegette meg a kommunista vezetésű Kubát, amennyiben nem hagy fel haladéktalanul „halált hozó és a venezuelai alkotmányt leromboló katonai és más műveleteivel”.

Rodriguez határozottan visszautasította Trump totális embargóval való fenyegetését.

Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető a nap folyamán Caracasban bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy véget vessenek Nicolás Maduro elnök „hatalombitorlásának”. A venezuelai parlament korábban magát államfőnek kikiáltó elnöke felszólította az embereket, hogy vonuljanak utcára Maduro távozását követelve. Maduro válaszul meggyőződését fejezte ki, hogy továbbra is számíthat a hadsereg vezetőinek teljes támogatására, és teljes mozgósításra szólította fel Venezuela népét.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak adott esti interjújában ezzel szemben kijelentette, hogy a venezuelai elnök kedden már készen állt arra, hogy elhagyja az országot és Kubába meneküljön, de Moszkva maradásra bírta.

Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton közben ultimátumszerű felhívást intézett közvetlenül a venezuelai kormányzat egyes tagjaihoz, sejtetni engedve, hogy egyes caracasi kormánytényezők titokban egyeztetéseket folytattak Washingtonnal. Juan Guaidó washingtoni képviselője, Carlos Vecchio sajtóértekezletén arra szólította fel a venezuelaiakat, hogy „maradjanak az utcán a szabadság kivívása érdekében”, a hadsereg tagjait pedig arra ösztökélte, hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz.

A caracasi La Carlota légi támaszpont közelében kicsúcsosodott újabb Maduro-ellenes tüntetésekben különböző források szerint közel hetvenen sebesültek meg kedden.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.