Korrupt politikusok közül választhat Guatemala

Guatemaláról az utóbbi hónapokban az USA-ba irányuló bevándorlás kapcsán hallhattunk, most azonban az elnökválasztással kerülhetett a címlapokra. A szervezett bűnözés meglehetősen beágyazódott a politikai életbe, így a tegnap kezdődött elnökválasztáson cifrára sikerült a felhozatal: mészárlással vádolt volt börtönőr, korrupcióba keveredett egykori first lady és a floridai tartozásai elől elszökő politikus is szerepel a listán.

Zetelaki Réka
2019. 06. 17. 11:21
First round of presidential election in Guatemala
Az őslakos többségű országban elveszett a bizalom Fotó: REUTERS/Saul Martinez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap reggel kezdődött meg Guatemalában az elnök-, illetve parlamenti választás, amely tegnap este még nem ért véget. A tizenkilenc induló elnökjelölt az életszínvonal emelését, a biztonság erősítését és ezzel az elvándorlás megállítását ígérte, ám a kampányt beárnyékolták a sorozatos korrupciós botrányok és erőszakos incidensek. Többek között a két legesélyesebb elnökjelöltet is eltiltották az indulástól, a vezető politikusok közül pedig sokakat letartóztattak, többeket pedig meggyilkoltak az utóbbi hónapok folyamán. A bűnszervezetek és a politika még erősen összefűződik a közép-amerikai országban, amely az egyik legmagasabb gyilkossági statisztikával rendelkezik a világon. Tavaly közel négyezer embert öltek meg a tizenötmillió főt számláló Guatemalában.

Az elnöki székre esélyes politikusok többségének is vitatható a múltja: a legnépszerűbb jelölt, a középbaloldali Sandra Torres üzletasszony pél­dául korábban first lady volt. Azért vált el Álvaro Colom volt elnöktől, hogy indulhasson a választáson. A korábbi államfőt ugyanis pénzmosás gyanújával letartóztatták, közeli rokonait pedig eltiltották a politikától. Bár Torres saját bevallása szerint „a szeretetteljes házassága helyett” az emberek mellett kötelezte el magát, már őt is pénzmosással és illegális kampányfinanszírozással vádolják.

Az őslakos többségű országban elveszett a bizalom
Fotó: REUTERS/Saul Martinez

A népszerűségi lista második helyén a jobboldali Alejandro Giammattei korábbi börtönigazgató áll 11 százalékkal. A politikust 2011-ben mentették fel: ő tíz hónapot töltött előzetes letartóztatásban egy 2006-os mészárlásban való részvétel vádjával, ami az általa felügyelt büntetőintézetben történt. A harmadik legnépszerűbb jelölt a szintén jobboldali Roberto Arzú, egy politikusdinasztia sarja. Rá Miamiban vár letartóztatási parancs, amiért nem fizetett ki több millió dollárt egy politikai tanácsadó cég szolgáltatásaiért. Ellenpólusként lépett a színre a nyugati sajtó körében népszerű első őslakos női jelölt, Thelma Cabrera, aki a lakosság hatvan százalékát adó őslakosokat képviseli, és a korrupt elittel szemben foglal állást. Ő egyébként az egyetlen, aki nyíltan támogatja a Guatemalában működő korrupcióellenes ENSZ-bizottság engedélyének meghosszabbítását, amelyet Jimmy Morales jelenlegi elnök vont meg, miután ellene is vizsgálatot indítottak.

A tizenkilenc jelölt közül az juthat első fordulóban az elnöki székbe, aki megszerzi a szavazatok ötven százalékát. Mivel ez kevéssé valószínű, második fordulóra lehet számítani a két legtöbb szavazatot szerző jelölt között augusztus 11-én. Az új elnök 2020 januárjában foglalhatja el helyét. Elemzők azt is felvetették, hogy a korrupt elitben való csalódottság miatt olyan alacsony lehet a részvétel, hogy meg kell ismételni a választásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.