Trump miatt irány Európa?

Egyre nagyobb számban döntenek közép-amerikai országok állampolgárai úgy, hogy az Egyesült Államok helyett Európába vándorolnak. Míg 2017-ben 4835-en nyújtottak be menedékkérelmet ­Európában, ez a szám tavaly 7800-ra növekedett — írta vasárnap a The New York Times.

2019. 06. 11. 11:48
Migrants from Guatemala are seen on the banks of the Rio Bravo river as they cross illegally into the United States to turn themselves in to request asylum in El Paso, Texas, as seen from Ciudad Juarez
Illegális határátkelő Mexikó és az Egyesült Államok között Fotó: REUTERS/Jose Luis Gonzalez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai napilap elemzése szerint a távolság ugyan nagyobb, ám a közép-amerikaiaknak sokkal biztonságosabb és olcsóbb az út Európába, mint az Egyesült Államokba, amely kiszámíthatatlan embercsempészeken és a veszélyes Mexikón keresztül vezet. A The New York Times emlékeztet: Donald Trump amerikai elnök rendeletei miatt nehezebb manapság bejutni az Egyesült Államokba, Mexikóban tombol a szervezett bűnözés, Európában könnyebb turistavízumot szerezni, az európai hatóságok megértőbbek és befogadóbbak, mint az amerikaiak, Spanyolország pedig a közös nyelv miatt amúgy is észszerűbb választás Észak-Amerikánál.

Október óta több ezer közép-amerikai érkezett gyalog az Egyesült Államok déli határához, elsősorban az erőszak és a nyomor elől menekülve. Donald Trump azonban nem akarja őket beengedni az országba. Az amerikai határőrség szerint több mint 144 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel májusban a déli határon, ami 32 százalékkal több, mint áprilisban.

– Családtagjaim fejenként 8000 dollárt fizettek az embercsempészeknek, de még így sem sikerült mindenkinek eljutnia az Egyesült Államokig – mondja az El Salvador-i Alejandro Hernández, aki kétezer euróért utazott Spanyolországba: ennyibe került a repülőjegy és a szállodai szoba foglalása, amivel bizonyítani tudta, hogy turistaként érkezett. A szintén El Salvador-i María Marroquín pedig úgy jutott Belgiumba, hogy ott élő fia kitöltötte a szükséges iratokat, amelyek lehetővé tették, hogy az asszony – férjével és két másik gyermekével együtt – turistaként utazzon Európába. Néhány nappal azután, hogy Brüsszelbe érkeztek, menedékkérelmet nyújtottak be a hatóságoknak.

Illegális határátkelő Mexikó és az Egyesült Államok között
Fotó: REUTERS/Jose Luis Gonzalez

„A bevándorlás szempontjából Közép-Amerika mint származási térség egyelőre nem ad okot aggodalomra, de észrevehetően nő az onnan érkezők száma, ezért a radarunkon van” – közölte a The New York Timesszal az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal szóvivője.

A legtöbb közép-amerikai állampolgár Spanyolország és Olaszország felé veszi az irányt, többségüknek azonban esze ágában sincs menedékkérelemért folyamodnia, csupán illegálisan maradnak Európában, miután lejár a turistavízumuk. Spanyolországban jelenleg nyolcezer közép-amerikai menedékkérelem van elbírálás alatt, az esetek többségében a bűnbandák jelentette veszélyre hivatkoznak a kérelmezők, ám Madrid ezt nem tartja menekülésre kényszerítő oknak. Ezzel szemben Belgium megértőbbnek bizonyult: míg tavaly 288 salvadori állampolgár nyújtott be itt menedékkérelmet – közülük 281-en meg is kapták a menekültstátust –, az idei év első harmadában már 244 volt ez a szám.

Marad a migrációs nyomás

Évtizedekig tart még az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás – figyelmeztetett Fabrice Leggeri, a Frontex uniós határ- és partvédelmi szervezet vezetője a Die Welt című német lapban. Kiemelte, hogy a tartósan megmaradó migrációs nyomás miatt az EU-nak és tagállamainak szorosan együtt kell működniük az unióba igyekvő emberek hazájával, hogy élhetőbbé váljon az élet azokban az országokban. Ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma az Európai Unióban – írta eközben a Berliner Morgenpost című német lap az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal adatai alapján. A január–áprilisi időszakban 206 474 menedékjogi kérelmet nyújtottak be első alkalommal, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 179 064-hez képest. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.