Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kína átvilágítja közép-európai kapcsolatait

Tegnap egy budapesti eseményen Liu Cuo-kui (Liu Zuokui), a Kínai Társadalomtudományi Akadémia munkatársa elmondta: továbbra is félreértés van az EU, valamint Kína között.

Buzna Viktor
2019. 07. 23. 18:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is bizalmatlan az Európai Unió a 17+1 Együttműködéssel, Peking ezért átláthatóbbá tenné kapcsolatait a kelet-közép-európai országokkal. A Kína, illetve a régió országainak bevonásával létrehozott 16+1 Együttműködés az idei, Dubrovnikban tartott csúcstalálkozón Görögországgal tizenhét tagra bővült, ami tovább fokozta az EU aggodalmát. Az esemény kapcsán a média ezeket tovább erősítette; a feltevés szerint Peking az EU egységét bontaná meg a részben uniós tagállamokból álló szerveződéssel, adósságcsapdát állítva a megfontolatlan közép-kelet európai országoknak.

Tegnap egy budapesti eseményen Liu Cuo-kui (Liu Zuokui), a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) munkatársa elmondta: továbbra is félreértés van az EU, valamint Kína között. – Most már rendszeres az egyeztetés az EU pekingi képviselete és a kínai külügy között – mondta a CASS kelet-közép-európai irodájának igazgatója, hozzátéve, ez még kevés a bizalom helyreállításához. Az akadémia ezért átfogó kutatói programot indított, ami a 17+1 Együttműködés különböző folyamatait, eddigi eredményeit fogja át. De ez nem egyszerű folyamat: az együttműködés szerteágazó és számos területen alulról építkezik. Létezik például helyi önkormányzati szintű együttműködés, ezeket a kapcsolatokat az akadémiának külön osztályoznia kellett.

– Miután kiadtuk az elemzést, minden tartományból érkeztek a telefonok, hogy miért sorolták őket hátra – mondta Liu, akinek kutatásából kiderül, a kereskedelem a helyi kapcsolatok mozgatórugója. A kikötővel rendelkező Ningpó, Tiencsin és a főváros, Peking áll az első három helyen. Térségünk országait méri az úgynevezett különleges platformok értékelése. Ebben Magyarország, Szerbia és Macedónia is jó eredményt ért el, hazánk a pénzügyi együttműködés és a turizmus terén tart fent különleges együttműködési platformokat. Bár üzleti területen vannak jó eredményeink, a CASS elemzése szerint nem állunk olyan jól a tudományos együttműködésben. A 16 vizsgált országból Magyarország ebben csak az ötödik, az első helyre Lengyelország került.

Meghalt Li Peng

Kilencvenéves korában elhunyt Li Peng egykori kínai miniszterelnök. Li 1987-ben állt a pekingi kormány élére; váratlanul esett rá a választás. Addigra felpörgött a Teng Hsziao-ping által 1978-ban meghirdetett reformpolitika, amelynek Li nagy kritikusa volt. 1998-ig látta el hivatali teendőit, kormányzására azonban rányomta a bélyeget a diáklázadások 1989. június 4-i leverése. A Tiananmen tér kiürítésére Teng mellett Li adta ki a parancsot, amiért a tér mészárosának nevezték.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.