Ádáz harc Izrael és Irán közt

Légicsapásokat hajtott végre szombat éjjel Izrael Szíriában, hogy ezzel megakadályozzon egy a zsidó állam északi részén található katonai célpontok ellen tervezett iráni dróntámadást.

2019. 08. 26. 16:36
Israeli drones fall on the southern suburb of Beirut
Nyomozók vizsgálják Bejrútban az állítólagos izraeli drónok lezuhanásának helyszínét Fotó: MTI/EPA/Nabil Mounzer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Légicsapásokat hajtott végre szombat éjjel Izrael Szíriában, hogy ezzel megakadályozzon egy a zsidó állam északi részén található katonai célpontok ellen tervezett iráni dróntámadást, tudatta tegnap az Izraeli Védelmi Erők. Az izraeli hadsereg ritkán számol be nyíltan a hasonló katonai akciókról, most azonban – a szokásokkal ellentétben – a helyi sajtóértesülések azt is tudni vélik, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán személyesen követte az eseményeket. Az érvelés szerint a hadműveletre azért volt szükség, mert a Jeruzsálem birtokában lévő információk szerint a perzsa állam Izrael július 19-i légitámadását készült megtorolni. Mint a Háárec című izraeli lap emlékeztet, a teheráni Kihan nevű újságban azt írta az iráni Forradalmi Gárda elit egységéhez közel álló egyik katonai szakértő, hogy meglepetésszerű ellencsapásokra készülnek Izrael szíriai és iraki tetteire válaszul, például érzékeny izraeli biztonsági támaszpontok, kikötők és nukleáris létesítmények ellen terveznek dróntámadásokat.

A szombati izraeli légicsapásokat követően nem sokkal két drón zuhant a Hezbollah síita milícia médiaközpontjára a libanoni fővárosban, írta az MTI. A bejrúti jelentések arról számoltak be, hogy a Hezbollah katonái lelőtték az izraeli pilóta nélküli légi eszközöket, de később azt közölték, hogy nem vették őket célba, hanem azok maguktól robbantak fel, illetve zuhantak a Hezbollah propagandaközpontjára. A Háárec elemzője mindenesetre megjegyzi: könnyen lehet, hogy valójában nem is izraeli, hanem iráni drónok csapódtak a milícia médiaközpontjába, Jeruzsálem ugyanis – a szíriai akcióval ellentétben – nem közölt információt az esetről.

Nyomozók vizsgálják Bejrútban az állítólagos izraeli drónok lezuhanásának helyszínét
Fotó: MTI/EPA/Nabil Mounzer

A nyugati országok többsége által terrorszervezetként számontartott Hezbollah a libanoni belpolitikában megkerülhetetlen tényezőnek számít, a közel-keleti soktényezős játszmában betöltött szerepe azonban ennél jóval messzebbre visz. A Szíriában is egyre erősödő Hezbollah ugyanis szoros szövetségesben áll Iránnal, az izraeli érvelés szerint rá­adásul az iszlám köztársaság modern fegyverekkel látja el a milíciát, biztosítva ezzel az iráni érdekszféra kiterjesztését.

A két térségbeli hatalom egyébként hosszú ideje vívja proxy, azaz helyettesek által vívott háborúját Szíriában és Libanonban, elemzők szerint azonban az utóbbi másfél évben ezek hatványozottan felerősödtek. Izrael például január végén is a hétvégihez hasonló, nyíltan felvállalt katonai akciót hajtott végre, amiből arra lehet következtetni, hogy Jeruzsálem egyre határozottabban próbálja Iránt meghátrálásra kényszeríteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.