Nem jók a nyitott határok

Az erőszakos bűncselekmények kockázatának növekedésével jár a menedékkérők befogadása, és ezt a bajor tartományi belügyminiszter szerint nem szabad elhallgatni.

Magyar Nemzet
2019. 08. 06. 17:03
null
Rendőri helyszínelés a múlt heti bűncselekmény után Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A frankfurti főpályaudvaron végzett biztonsági tesztekkel vette tegnap kezdetét az az intézkedéssorozat, amellyel a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság a július végihez hasonló tragédiáknak akarja elejét venni. Akkor egy eritreai férfi egy anyát és nyolcéves fiát lökte a vonat elé; a gyerek a helyszínen életét vesztette, az anya kórházba került. Mint Ronald Pofalla, a DB infrastruktúráért felelős vezetője a Bild című lapnak elmondta, egy most kezdődő projekt keretében a biztonsági személyzet és a térfigyelő kamerarendszer megerősítésével, illetve a rendőrséggel való jobb együttműködéssel akarnak javítani a biztonságon.

– Az általános biztonsági helyzet jó a vasútnál – jelentette ki ugyanakkor Pofalla. Jelenleg a DB mintegy négyezer biztonsági embere, valamint ötezer rendőr felügyeli a pályaudavarokat, de egyedül a frankfurti főpályaudvaron csaknem félmillió utas fordul meg naponta. Benedikt Lux zöldpárti politikus javaslata nem váltott ki osztatlan elismerést a közösségi médiában; szerinte a vonatoknak kellene lépésben közlekedniük. Mindenesetre az utóbbi hetek társadalmi megrázkódtatást okozó erőszakos bűncselekményei – köztük a frankfurti gyilkosság – nyomán a németek csaknem fele nem érzi magát biztonságban, derül ki egy felmérésből.

Rendőri helyszínelés a múlt heti bűncselekmény után
Fotó: MTI/EPA

A bajor tartományi belügyminiszter egy hétfői interjúban azt mondta: az erőszakos bűncselekmények kockázatának növekedésével jár a menedékkérők befogadása, és ezt nem szabad elhallgatni. Ugyanakkor általánosítani sem szabad, hiszen „nem minden külföldi bűnöző”, mondta Joachim Herrmann a Passauer Neue Pressének. A bajor CSU politikusa szerint „más kultúrkörökből érkező emberek jönnek hozzánk, akiknek hazájában az erőszakmentesség nem olyan magától értetődő, mint nálunk”, és „nagyon világosan ki kell mondani: olyanok jönnek, akik sokkal gyorsabban alkalmaznak erőszakot a konfliktusokban”.

Herrmann szerint Bajorországban a bevándorlás nélkül még kisebb lenne az erőszakcselekmények száma. – Érvényes a menedékjog, de nem tudunk mindenkit befogadni. Nyilvánvalóan nem engedhetünk meg magunknak teljesen nyitott határokat Európán belül – mondta. Tegnapi adatok szerint egyébként már több mint nyolcvanezer eurót gyűjtöttek össze egy internetes felhívásra a megölt kisfiú édesanyja javára, számolt be róla a Junge Freiheit jobboldali hetilap online kiadása. A negyvenéves eritreai elkövető – aki korábban Svájcban élt, és maga is családapa – pszichózisban szenvedhet, írták német hírportálok. Ez súlyos érzelmi, gondolkodási, viselkedési és személyiségzavarokkal járhat együtt a szakemberek szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.