Kérdőjelek övezik a kiszivárogtatást

Amerikai republikánus politikusok tudni akarják a Donald Trump elnök, illetve ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij telefonbeszélgetését kiszivárogtató nevét, miközben Trump ügyvédje, Rudy Giuliani is a figyelem középpontjába került. A Kreml tegnap reményét fejezte ki, hogy Vlagyimir Putyin elnök beszélgetései nem kapnak sajtónyilvánosságot az Egyesült Államokban.

Magyar Nemzet
2019. 09. 28. 19:15
U.S. Vice President Biden and son Hunter gesture as they walk down Pennsylvania Avenue
Hunter és Joe Biden. Korrupcióra mutatnak a jelek Fotó: Carlos Barria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vezető republikánusok nem értik, hogy a kiszivárogtató forrásai a Fehér Házban miért nem jelentették, ha törvénytelenséget véltek felfedezni az elnök telefonbeszélgetésében, írta pénteken a távirati iroda. Mint arról lapunk is beszámolt, Donald Trump arra igyekezett rávenni ukrán hivatali partnerét, hogy segítsen terhelő bizonyítékokat gyűjteni Joe Biden volt amerikai alelnökről. Biden a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa, aki közbenjárt azért, hogy fia, Hunter egy ukrán gázvállalat igazgatótanácsának tagja lehessen.

A The New York Times információi szerint a kiszivárogtató a Központi Hírszerző Ügynökség munkatársa. A kiszivárogtató bejelentése, amelyet nyilvánosságra is hoztak, nem tartalmazott első kézből származó, törvénysértésre utaló információkat, hanem csak idézett fehér házi tisztségviselőket, akik szerint Trump feltételezhetően erőfeszítéseket tett a Zelenszkijjel júliusban folytatott telefonbeszélgetése eltitkolására.

A kiszivárogtató bejelentése említést tett arról is: Kurt Volker, az Ukrajnával foglalkozó amerikai különmegbízott fontolgatta a „kármentést”, miután Rudolph Giuliani, az elnök ügyvédje felvette a kapcsolatot Kijevvel. A Fox News hírtelevízióban bemutatott júliusi üzenetváltásokból kiderült: Volker bátorította is erre Giulianit, és ehhez segítséget is ígért neki. „Összehozlak Andrej Jermakkal, aki Zelenszkij ukrán elnök bizalmasa – olvasható Kurt Volker üzenetében.”

Lindsey Graham republikánus szenátor a Twitter mikroblogon követelte, állapítsák meg, ki volt a kiszivárogtatót informáló munkatárs a Fehér Házban. Hasonlóképpen fogalmazott az elnök is. „Tudni akarom, ki ez az ember! Ki ez az ember, aki információval látta el a kiszivárogtatót?! Mert ez már közel áll a kémkedéshez! Tudjátok, mit szoktunk csinálni a régi jó időkben, amikor még okosak voltunk? A kémeket és az árulókat kicsit másként kezeltük, mint manapság”, fogalmazott Trump egy hangfelvétel szerint egy magánrendezvényen.

Hunter és Joe Biden. Korrupcióra mutatnak a jelek
Fotó: Reuters

A Kreml bízik abban: az orosz-amerikai kapcsolatok sosem jutnak el odáig, hogy a két ország vezetője telefonbeszélgetésének leiratát nyilvánosságra hozzák – közölte pénteken az orosz elnöki szóvivő.

Dmitrij Peszkov szerint az ilyen beszélgetések szövegét világszerte rendszerint titkos vagy szigorúan titkos anyagként kezelik. De megjegyezte, Ukrajna esetében a közlés kölcsönös egyetértés alapján történt. Arra a kérdésre, hogy a Kreml a Fehér Ház kérésére beleegyezne-e egy ilyen leirat közlésébe, Peszkov azt válaszolta, minden esetet konkrétan kellene megvizsgálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.