Kína felemelkedése szült vitát a krynicai fórumon

Elveszti pozícióját az Európai Unió a nagyhatalmi játszmában, erről, illetve az erre adott válaszlépésekről beszélgettek szerdán a krynicai fórumon. Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere az unió szocialista gazdaságpolitikáját támadta, brüsszeli vitapartnere pedig a magyar kormány kínai kapcsolatait vette elő.

Buzna Viktor (Krynica)
2019. 09. 05. 11:14
SZIJJÁRTÓ Péter; CZAPUTOWICZ, Jacek
A magyar és a lengyel diplomácia vezetője Fotó: Fotó: KKM/Mitko Sztijcsev Forrás: MTI/KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben tovább durvul a konfliktus az Egyesült Államok és Kína között, az Európai Unió nem képes önálló pólust kialakítani a világpolitikában – így foglalható össze a krynicai gazdasági fórumon tegnap elhangzott viták lényege. A lengyel Davosként is emlegetett, háromnapos esemény központi témája az EU helyzete és jövőképe, ezért tegnap is erre összpontosítottak a vendégek. Ezúttal a nemzetközi térben kibontakozó, látszólag megállíthatatlan konfliktusok tükrében vizsgálták a közösség helyzetét. A nyitóbeszélgetésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a magyar álláspont szerint hét alapfeltételnek kell megvalósulnia ahhoz, hogy az Európai Unió erős szereplőként nézhessen szembe a kihívásokkal. A „szocialista típusú” brüsszeli politika helyett az unión belül is teret kell adni a versenynek, a tárcavezető szerint az EU csak így őrizheti meg versenyképességét a nemzetközi térben. Szijjártó szerint éppen ezért az egész közösségre nézve veszélyesek az olyan, szocializmusra emlékeztető tervek, mint az adók harmonizációja, illetve az adósságok közösségiesítése.

– Veszélyes Brüsszel bevándorláspolitikája is – folytatta a külügyminiszter, egyben kiállt a keresztény kultúra védelme mellett is. A magyar kormány az uniós források elosztásának korrekt vitáját is sürgette, mérgezi ugyanis a közösséget, hogy a kelet-közép-európai országokat potyautasoknak, ingyenélőknek állítják be egyes nyugati vélemények. Szintén szükséges az erős nemzetállamok megtartása, a nyugat-balkáni bővítés, illetve a gyakran tapasztalt gyakorlat, a keleti tagállamokkal szembeni kettős mérce alkalmazásának elvetése is.

– Az Egyesült Államok lebontja azt a nemzetközi rendszert, amiben az Európai Unió mindig is működött – ezt már Luca Jahier, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke mondta a panelbeszélgetésen. A brüsszeli hivatalnok szerint itt érdekegyezés van Európa és Kína között, szerinte mindkét hatalmi központ a jelenleg működő nemzetközi rend fenntartásában érdekelt. – Ugyanakkor Kína stratégiai riválisa az EU-nak – figyelmeztetett Jahier, a pekingi külpolitikai stratégia, az egy övezet, egy út veszélyeit emelve ki. Egyben megjegyezte, vannak olyan uniós országok, amelyek csatlakoztak ehhez a kínai stratégiához – a brüsszeli bürokrata itt Magyarországot emelte ki.

A magyar és a lengyel diplomácia vezetője Fotó:
Fotó: MTI/KKM

– Általános képmutatás tapasztalható, amikor a pekingi kapcsolatokra kerül a szó – reagált Szijjártó, hozzátéve: ha a kelet-közép-európai régió üzletel Kínával, mindenki árulásról beszél, de amikor egy német–francia delegáció háromszáz utasszállítót ad el Pekingben, senki nem szól egy szót sem.

Azt ugyanakkor a panelbeszélgetésen senki nem vitatta, hogy az EU-nak sokkal egységesebben kellene fellépnie a nemzetközi térben. A Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke szerint az európai közösségnek mindenekelőtt meg kell védenie a nemzetközi intézményrendszert, mielőtt Donald Trump amerikai elnök végleg leépíti azt. A brüsszeli hivatalnok szerint szintén szükséges a kívülről, például Kínából érkező befektetések szigorú ellenőrzése, ezzel párhuzamosan védeni kell a közös uniós pénzügyi rendszert és az eurót is a külső támadásoktól. Jahier szintén célként határozta meg az Európai Unió élénkebb jelenlétét az afrikai kontinensen. – A jövő Afrikában van, amit Kína időben felismert – mondta, ezért mielőbbi uniós jelenlétet sürgetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.