A Pasterze-gleccser rejtett jegét mérik fel a kutatók

Az ausztriai Pasterze-gleccser rejtett jegét mérik fel a kutatók.

2019. 10. 02. 21:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímaváltozás hatására olvadásnak indult gleccserek nyomában tavak keletkeznek, mint például az Ausztriában lévő Pasterze-glecser előterében. A tó mérete 2010 óta meghatszorozódott és 30 hektárosra növekedett – közölte a Grazi Egyetem. Az intézmény kutatói felmérik a tó mélységét és a Pasterze benne elolvadt jegét.

Az osztrák Alpok vidékét még 200 évvel ezelőtt is jórészt gleccserek tarkították, most azonban egyre több tó keletkezik azáltal, hogy a klímaváltozás miatt megolvad a jégpáncél és gleccsertavakat hoz létre.

Andreas Kellerer-Pirklbauer kutató és munkatársai szeptember közepén a gleccsernyelv területén végzett vizsgálatokat. Az érdekelte őket, hogyan változik a gleccser a víz alatt.

A kutatók kiemelték: a vállalkozás nem volt kockázatmentes, a nagy, lassan áramló jéghegyek és a hirtelen felbukkanó, leszakadt jégdarabok előre nem felmérhető veszélyeket jelentenek. Ezek jégdarabok a hordalék és a víz alatt találhatók a tulajdonképpeni gleccser előterében.

A szakértők a tó 4200 pontján végeztek radarméréseket, ezáltal megfelelő képet kaptak a víztest mélységéről. „A központi területen a tó feneke 48 méter mélyen van, közvetlenül a gleccser pereménél pedig több helyen több mint tíz méteres mélységeket mértünk.

Ezeken a helyeken a jég hirtelen kerül bele a tóba, ott pedig szintén gyorsan csökken. Hogy milyen sebességgel, ezt fogja vizsgálni a jövőben a kutatócsoport.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.