Megkezdődött Kolumbiában a hadsereg által meggyilkolt áldozatok exhumálása

Megkezdődött a kolumbiai Antioquiában szombaton azoknak az ártatlan embereknek az exhumálása, akiket az előző évtized közepén öltek meg a hadsereg tagjai a fegyveres gerillák elleni harcra hivatkozva.

Forrás: MTI2019. 12. 15. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Las Mercedes de Dabeiba katolikus temetőben feltehetőleg több mint 50 olyan embert temettek el, akiket katonák öltek meg. A gerillák ellen harcoló katonáknak ugyanis jutalom járt, ha lázadókkal végeztek, ezért a hadsereg tagjai gyakran találomra kiválasztott civileket öltek meg, majd a holttesteket gerillaegyenruhába öltöztették, hogy megkapják a beígért jutalmat és juttatásokat. Szakértők szerint mintegy 5000 ember halhatott meg emiatt.

A holttesteket az úgynevezett Különleges Béketörvényszék szakértői exhumálják, hogy dokumentálni lehessen, mi történt, és megpróbálják azonosítani a hadsereg áldozatait. Eddig hét holttestet sikerült kihantolni.

Kolumbia évtizedeken át tartó fegyveres konfliktust vívott a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezettel, amellyel 2016-ban sikerült békét kötni, amiért az ország akkori elnökét, Juan Manuel Santost Nobel-békedíjjal tüntették ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.