Tudásmérés nemzetközi mezőnyben

A magyar diákok egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyertek a 16. Nemzetközi junior természettudományi olimpián. A dohai versenyen hetven országból érkezett 409, 15 éves és annál fia­talabb diák mérte össze tudását és készségeit fizikából, biológiából és kémiából.

2019. 12. 19. 13:42
null
A magyar diákcsapat és kísérőik. A fél világ ott volt Dohában Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez az olimpia elsősorban a korosztály miatt érdekes, ugyanis a magyar gyerekeknek ez az első jelentős nemzetközi verseny. A résztvevők felsőbb évesként szinte kivétel nélkül valamelyik nemzetközi diákolimpia csapatának tagjai lesznek – tudtuk meg a Rátz Tanár Úr életműdíjas felkészítő tanártól, Villányi Attilától. A korábbi versenyekről valamennyi csapattag éremmel tért haza, azaz senki nem csúszott le a rangsor alsó negyven százalékába. Ugyanis a Nemzetközi junior természettudományi olimpián (IJSO), csakúgy, mint más hasonló nemzetközi versenyen, a pontszám szerint rangsorolt diákok legjobb tíz százaléka kap aranyat, az azt követő húsz százalék ezüstérmet, a következő harminc százalék bronzérmet. Idén az EU-s országok közül Románia két aranyérme mellett csak Magyarországnak lett ilyen elismerése.

Aranyérmet ebben az évben Farkas Izabella (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) érdemelt. Ezüstérmes lett Szabó Márton (szeghalmi Péter András Gimná­zium és Kollégium), Dóra Márton (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium), Szépvölgyi Gergely (békásmegyeri Veres Péter Gimnázium), míg bronzérmet Papp Marcell (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium) és Csonka Illés (pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma) kapott.

A három apáczais felkészítő tanár – a biológiát Ács Zoltán, a fizikát Gyertyán Attila, a kémiát Villányi Attila vitte – az általános iskolai korosztályi fizika- és kémiaversenyek (Hevesy-kémiaverseny, Öveges-fizikaverseny stb.) döntőjéből hívja meg a legjobbakat. Júniusban tartanak kéthetes felkészítést, augusztusban minden tárgyból konzultációs napot szerveznek.

A magyar diákcsapat és kísérőik. A fél világ ott volt Dohában
Fotó: MTI

– A Botswanában megrendezett előző IJSO-ról hazaérve elhatároztam, hogy az akkori bronzérmemet fényesebbel szeretném megtoldani. Azonban „csak” ez év nyarán kezdtem az intenzív munkát, ugyanis augusztus végén volt az idei verseny első selejtezője. A kiválasztottak egész ősszel felkészülésre jártak, minden héten felmérő dolgozatokat írtunk az előző heti anyagból, váltakozva a három tárgyból (biológia, fizika, kémia). Az eredmények alapján október végén alakult ki, hogy melyik hat diák utazhat Katarba – avatott a részletekbe az aranyérmes Farkas Izabella, akinek hatalmas motivá­ciót jelentett, hogy nemzetközi mezőnyben mérte fel a tudását. Ez a verseny remek alkalom erre, hiszen a fél világ legjobbjai találkoznak Vietnamtól kezdve Indián, Brazílián át Oroszországig.

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja középiskoláját nem versenyistállónak, sokkal inkább olyan támogató helynek látja, ahol a diákok tehetségének minél teljesebb kibontakoztatása áll a középpontban. Az iskola minden támogatást megad, hogy a diákok részt vehessenek a különböző versenyeken, sokszor az utazást is megszervezi a vidéki helyszínekre. – A tanáraink a maguk területén egytől egyig kiváló szakemberek. Nagy segítséget adnak szaktudásuk közvetlen megosztásával vagy sokszor „csak” egy-egy szakirodalom ajánlásával. Sokat köszönhetek az iskolai és iskolán kívüli felkészítő tanáraimnak, most éppen az aranyérem megszerzésében – mondta el Farkas Izabella.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumban oktató Villányi Attila szerint az IJSO nagyszerű alkalom a különböző nemzeteknek az oktatási tapasztalatok megosztására, valamint a verseny lehetőséget teremt a diákok és tanárok között kulturális értékek cseréjére is. A nemzetközi diákolimpiák versenyzőinek minden évben díjátadó ünnepséget rendeznek, és az érmes diákok egyéves ösztöndíjat kapnak, az érem színétől függő mértékben. Az IJSO diákjait erre soha nem hívták meg, és ösztöndíjat sem kapnak, pedig a felkészítő tanár szerint ezek a diákok is kimagasló eredményt értek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.