Putyin már a jövőre készül

Hatalmának átmentését készíti elő Vlagyimir Putyin, hiszen esze ágában sincs távozni a közéletből – erről szóltak az első szakértői értékelések az oroszországi eseményekkel kapcsolatban.

2020. 01. 15. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmának átmentését készíti elő Vlagyimir Putyin, hiszen esze ágában sincs távozni a közéletből – erről szóltak az első szakértői értékelések az oroszországi eseményekkel kapcsolatban. Az orosz elnök a parlament két háza előtt elmondott éves beszédében olyan alkotmánymódosításokat helyezett kilátásba, amelyek jelentősen átalakítanák a politikai intézményrendszert. A legfontosabb változtatás szerint a jövőben az államfő helyett a parlament alsóháza, a duma nevezné ki a miniszterelnököt és a kormány tagjait. Az alkotmánymódosítás értelmében szűkülne az államfő mozgástere, illetve magára a tisztségre pályázók köre is, hiszen elnökké csak olyan személy lenne választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és sohasem volt más állampolgársága. A beszédet követően Dmitrij Medvegyev miniszterelnök bejelentette saját és kormánya lemondását.

– Ezek a változások jelentősen meg fogják változtatni nemcsak az alkotmány cikkeinek egész sorát, de a hatalmi egyensúlyt is a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalom között. Ebben az összefüggésben nyilvánvaló, hogy a kormánynak biztosítania kell a lehetőséget országunk elnökének, hogy ezen körülmények között meghozza az összes szükséges döntést – indokolta távozását a kormányfő.

– Oroszországban tulajdonképpen a törvényhozói ághoz kerül a hatalom – idézte a The Guardian brit lap Margarita Szimonjant, az RT orosz állami televízió vezetőjét. Hasonlóan értékelte az eseményeket Abbasz Galljamov politikai elemző, Putyin egykori beszédírója, aki a Deutsche Welle német hírportálnak elmondta: az elnök legfőbb feladata most az, hogy biztosítsa saját politikai jövőjét. Vlagyimir Putyin 1999 decembere óta irányítja Oroszországot – ebből négy évet miniszterelnökként –, mostani elnöki mandátuma 2024-ben jár le, s úgy tűnik, azt követően is erős pozícióban szeretne maradni.

– Az orosz sajtóban két elmélettel magyarázzák a kormány lemondása mögött húzódó valódi okokat. Az egyik szerint Putyin olyan gazdasági és szociális intézkedéseket jelentett be, amelyek az idei költségvetést 500 milliárd rubellel toldanák meg, márpedig ez a kormányzat szerint nem áll rendelkezésre. Ellenkezésük miatt nem volt más választása az elnöknek, mint lemondatni a kabinetet – mondta lapunknak Ilyash György. A Külügyi és Külgazdasági Intézet Oroszország-szakértője szerint a másik elmélet valóban az, hogy Putyin a hatalom átmentését készíti elő: az elnöki jogköröket szűkíteni fogják, négy év múlva pedig maga Putyin kerülne a megnőtt hatáskörökkel rendelkező miniszterelnöki székbe, míg Medvegyev az elnökibe. – Ám hogy ne 2024-ben történjen meg a közvetlen váltás, Putyin most valaki mást ültet a miniszterelnöki székbe, aki az orosz sajtó szerint Elvira Nabiullina, a központi bank elnöke lehet – mondta Ilyash György. Putyin egyébként arról is szólt, hogy az alkotmánymódosítás-csomagot népszavazásnak kell megerősítenie, amely az első referendum lenne Oroszországban 1993 óta.

Gazdasági reformok

Mai beszédében Vlagyimir Putyin nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint az oroszországi demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása. Célként nevezte meg többek között, hogy a termékenységi ráta – a szülőképes korú nőkre jutó gyerekek átlagos száma – 2024-re 1,7-re emelkedjen. Mint mondta, az országnak a stabil makrogazdasági alapokon meg kell teremtenie a reáljövedelmek jelentős emelésének feltételeit. Ehhez szerinte strukturális átalakításra és a hatékonyság növelésére van szükség, aminek eredményeként a növekedési rátának meg kell haladnia a világátlagot. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.