A kormányerők visszafoglalták a szíriai Aleppó tartomány nagy részét

A lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai Aleppó tartomány nagy részét visszafoglalták vasárnapra a szíriai kormányerők – közölte az állami média.

Forrás: MTI2020. 02. 17. 6:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szíriai kormány térségbeli előrenyomulása felborította az Ankara és Moszkva közötti sérülékeny együttműködést. Törökország a konfliktusban az ellenzéki erőket támogatja, de együttműködik a majdnem kilenc éve tartó háború politikai lezárása érdekében.

Ankara, amely a Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatásáért küzdő lázadókat támogatja, felháborodott, amikor az Idlíb tartományban végrehajtott támadásokban 13 török katonát megöltek. Felszólította Oroszországot, hogy állítsa le a támadásokat és azzal fenyegetőzött, hogy katonai eszközökkel állítja meg a kormányerők előrenyomulását, ha azok a hónap végéig nem vonulnak ki a körzetből.

Vasárnap orosz harci gépek légitámadást intéztek Aleppó tartománybeli célpontok, így Anadan város ellen, amelyet később a szíriai kormányerők visszafoglaltak az Irán támogatta milíciáktól – közölték aktivisták.

Lázadó katonai vezetők és Rámi Abdur-Rahmán, a Szíria-szerte széles megfigyelő hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns szervezet vezetője szerint az ellenzéki harcosok kivonultak a térségből, így Anadanból és Haritanból.

Aszad erői azután nyomultak előre, hogy megtisztították a lázadóktól az Aleppót Damaszkusszal összekötő autópályát, és megnyitották a két nagyváros közötti leggyorsabb útvonalat.

A Törökország támogatását élvező lázadók Idlíbben támadást indítottak a szíriai kormányerők által elfoglalt területek visszafoglalására. Az Anadolu török hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Ankara több száz katonát és katonai járművet, valamint felszerelést vonultatott fel idlíbi megfigyelő pontjai megerősítésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.