A lázadók visszafoglaltak egy várost Szíriában

Visszafoglalták a törökbarát lázadók az Aleppót Damaszkusszal összekötő szíriai M5-ös autópálya mentén húzódó, északnyugat-szíriai Idlíb tartományhoz tartozó Szarákibot, a szíriai hadsereg pedig a tartomány déli részén vont ellenőrzése alá újabb területeket – jelentette csütörtökön a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH).

Forrás: MTI2020. 02. 27. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az M5-öst 2012 óta ellenőrizték a lázadók, február közepén került újra a hadsereg ellenőrzése alá, nem sokkal az után, hogy a hadsereg febuár 5-én Szarákibot az ellenőrzése alá vonta. Az út Aleppót – Damaszkuszon keresztül – a jordániai határ mellett fekvő, délnyugat-szíriai Deraával köti össze.

Az OSDH hozzáteszi, hogy Szarákibot a török légierő segítségével foglalták vissza. Noha a hírt a kormányellenes lázadók részéről megerősítették, orosz katonai források csütörtökön cáfolták a város elestét.

Ibráhim al-Idlíbi, egy a lázadó csoportokkal kapcsolatot tartó szíriai ellenzéki szerint Szarákib visszavétele enyhíti a frakciók elmúlt hetekben elszenvedett vereségeit.

Ugyanekkor az OSDH szerint a szíriai kormányerők – az orosz légierő segítségével – visszaszerezték az ellenőrzést Idlíb déli része fölött. A szervezet szerint az elmúlt 3 napban a hadsereg mintegy 60 települést foglalt el, néhányat a szomszédos Hama tartományban is.

Az ENSZ adatai szerint a harcok következtében december eleje óta csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát Szíria északnyugati részén, a harcokban pedig több mint 300 civil vesztette életét.

Az elmúlt hetekben Ankara katonai erősítést küldött Idlíbbe, a török katonák és a szíriai kormányerők közt pedig azóta több összecsapás történt.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a korábban an-Nuszra Frontként ismert és az al-Kaidával szövetséges Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.