Repülőszerencsétlenség nehezítette a magyarok menekítését a Fülöp-szigetekről

Súlyos repülőgép baleset is nehezítette a kimenekítést Manilában, közölte Bencze József rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a közösségi oldalán.

2020. 03. 30. 18:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldön rekedt magyarok haza jutásának szervezése, és segítése a magyar nagykövetségek elsőrangú feladata napjainkban. Az EU misszió jelzése szerint mintegy ötezer Európai Uniós állampolgár tartózkodott a Fülöp-szigeteken a fővárosra, és Luzonra kiterjedő közösségi karantén elrendelésekor.

- Nagykövetségünk minden munkatársa is ezen a feladaton dolgozott, és dolgozik március 15-e óta. Eddig 70 honfitársunknak nyújtottunk segítséget, akik szerencsésen haza is jutottak.

Vasárnap egy osztrák mentesítő járat indult volna Bécsbe, amelyre két magyar, és egy szlovákiai magyar turistát sikerült regisztrálni. Az utasokat a tranzitból visszafordították, mert sajnos a kifutón felszállás közben kigyulladt, és felrobbant egy orvosi evakuálást végrehajtó kisgép. A fedélzeten lévő 8 ember életét vesztette. A vizsgálatok miatt lezárták a Ninoy Aquino nemzetközi repülőteret. – ismertette a történteket a nagykövet úr.

Az osztrák mentesítő gép végül manilai idő szerint 18 órakor, fedélzetén a magyarokkal repült el Bécsbe, ahonnan a Külgazdasági és Külügyminisztérium külön gépkocsival szállítja őket Magyarországra.

A magyarokat Ambrus Dávid, és Lehőcz Gábor, a nagykövet közvetlen munkatársai kísérték ki a repülőtérre.

Köszönjük az osztrák segítséget. Puha leszállást! – közölte a misszióvezető.

A Fülöp-szigeteki járványhelyzet egyébként a szigorú karantén szabályok ellenére tovább romlott. A vasárnapi adatok szerint már 1418 a fertőzöttek száma, egy nap alatt 343 új fertőzöttet regisztráltak, és eddig 71 személy halt meg a vírus következtében. Házi karanténban 1228 személy van, mert fertőzött személlyel érintkeztek. Mindeközben az összes ellenőrző pontot a rendőrség fenntartja az országban. Egyre nehezebb betartatni a távolságtartást, és a közösségi karantén szabályait, ráadásul nő a fosztogatások száma is.

- Most a “ Maradj otthon” kérés fegyelmezett betartása a legfontosabb törvény az életünkben! – szögezte le Bencze József, manilai rendkívüli és meghatalmazott nagykövet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.