Száznál is több migráns kötött ki Cipruson

Százegy, többségében szíriai származású illegális bevándorló kötött ki kedd este Ciprus keleti partvidékén egy bárkával – közölte a ciprusi rendőrség. A hatóságok őrizetbe vettek egy 22 éves szíriait, akit emberkereskedelemmel gyanúsítanak.

Forrás: MTI2020. 03. 04. 6:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi szerdán megjelent a paralimini bíróság előtt, amely elrendelte előzetes letartóztatását. Azzal vádolják, hogy ő segített a migránsoknak illegálisan eljutni Ciprusra – mondta el egy rendőrségi szóvivő.

A migránsok csoportjában 43 gyermek és 14 nő is volt, a nők közül négyen várandósak. Bárkájukat a partoktól öt tengeri mérföldre vették észre a hatóságok, majd egy halásztelepülés kikötőjébe kísérték.

Petros Zeniou rendőrfőnök tájékoztatott, hogy a migránsokat tesztelték az új koronavírusra, mielőtt partra szállították volna őket. Az emberek többsége az ostrom alatt álló Idlíb és Aleppó tartományból érkezett. Zeniou úgy tudja, hogy hajójuk a törökországi Mersinből indult útnak, és továbbiak várhatóak a napokban.

- Ciprus kezd alámerülni a menekültek és gazdasági bevándorlók terhétől. Nem fogadhatunk többet, egész egyszerűen azért, mert nincsenek megfelelő létesítményeink az elszállásolásukra – hangsúlyozta Nikosz Núrisz ciprusi belügyminiszter. Azt mondta, hogy az idén eddig 859 illegális bevándorló érkezett a szigetre, ebből 349-en az utóbbi hat napban. A tárcavezető kiemelte: ez az első eset, hogy az érkezők 80 százaléka olyan afrikai országból érkezett, ahol nincs háború, sem egyéb fegyveres konfliktus.

A Hszinhua kínai hírügynökség értesülése szerint vasárnap óta mintegy 220 – afrikai és ázsiai országokból származó –, többnyire gazdasági bevándorló jutott át a Ciprusi Köztársaságba az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott, csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság területéről.

Núrisz arról is beszélt, hogy véleménye szerint az Európai Uniónak új bevándorlási politikára van szüksége a terhek elosztása végett. Mint mondta, ezt fogja szorgalmazni az uniós tagországok belügyminisztereinek jövő heti brüsszeli tanácskozásán.

Ciprus augusztusban azt kérte az európai uniós tagállamoktól: fogadjanak be ötezret a szigetre érkezett migránsok közül, csökkentve ezzel az alig egymillió lakosú országra háruló aránytalan terheket.

Az új migránshullám oka, hogy Törökország úgy döntött, többé nem állja útját az Európába igyekvőknek. Görögország és Bulgária erre határvédelmének megerősítésével reagált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.