Kígyó? Denevér? Róka? Így indult a járvány – Nézze meg!

A Hír TV Globál Extra című műsorában a koronavírus-járvány kitörésének körülményeit foglaljuk össze. Kínában ütötte fel fejét a vírus. A kutatók egyelőre csak annyiban bizonyosak, hogy a városból származik a kór. Az eset nagyon hasonlít a 17 évvel ezelőtti SARS-járványra.

Forrás: Hír TV2020. 04. 18. 19:49
Medical staff carry a box as they walk at the Jinyintan hospital, where the patients with pneumonia caused by the new strain of coronavirus are being treated, in Wuhan
Kórházi dolgozók Vuhanban, ahonnan a betegség útjára indult Fotó: Darley Shen Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SARS-vírus és a jelenlegi koronavírus terjedési módjában és tüneteiben is hasonló. A világot megbénító új típusú koronavírus neve pedig hivatalosan ez: Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma – kettes típusú koronavírus.

A két vírus genetikai állományának közel 80 százalékban egyezik. Az új típusú koronavírus az influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat, hasonlóan a 2003-as SARS vírushoz. Mindkettő állatokról terjedt emberre.

A kutatók szerint mindkét esetben a denevér lehetett a gazdaállat, de előkerült már a tobzoska és a kígyó is, mint lehetséges vírusforrás.

A vírus pontos kialakulását a szakértők még mindig kutatják. A koronavírus első jelei arra utaltak, hogy a kínai Vuhan piacán árusított élő állatokról mutálódott. A piacon a többi között kígyókkal, denevérekkel, elhízott bambuszpatkányokkal és rókákkal is kereskedtek. Jelenleg azonban mindössze egy dologban értenek egyet a szakértők, abban, hogy a járvány, ami megváltoztatta az ismert világunkat, a kínai Hupej tartomány legnagyobb városából indult.

Franciaországban érte el először az öreg kontinenst a koronavírus

A Globál különkiadásában a koronavírus-járvány kitörésének európai körülményeit foglaltuk össze. Január 24-én érte el az öreg kontinenst a Kínából indult krónikus tüdőgyulladást okozó új koronavírus. Az első esetet Franciaországból jelentették.

Három embernél mutatták ki a koronavírust. A bordeaux-i fertőzött egy 48 éves kínai származású francia férfi, aki január elején hivatalos úton járt a járvány gócpontjának számító Wuhanban. Párizsban egy kínai házaspárnak lett pozitív a tesztje. Ők ugyancsak a 11 milliós kínai metropoliszból érkeztek Franciaországba. Január 27-én jelentették az első megbetegedést Németországból is. A 33 éves férfi azonban nem járt Kínában, egy céges továbbképzésen kaphatta el a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre. A 33 éves német férfi 17 munkatársát fertőzte meg. Szakértők szerint a bajor gócpont lehet a felelős az olaszországi helyzetért.(...)

A Gobál extra két adását IDE kattintva nézhetik meg!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.