Traumát okoznak a feketéknek a „gyarmatosításra épülő” egyetemek

Az a gond, hogy sok fekete diák megbukik, és hogy a professzoroknak csak egy százaléka fekete. Az ötletgazda Melz Owusu, a Leeds egyetem doktorandusza már össze is gyűjtött hatvanezer fontot. Azt reméli, hogy a fehérek által vezetett egyetemek is adakozni fognak, szolidaritásból.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 06. 30. 14:22
null
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fekete hallgatóknak traumát okoz az egyetem, ezt Melz Owusu, a Leeds egyetem doktorandusza állapította meg, aki kutatási szemináriumokon vett részt, TED-beszédeket tartott, akadémiai konferenciákon végzett felméréseket tanulmányozott és számtalan fekete társával beszélgetett. Szerinte az a baj, hogy a brit egyetemek egytől-egyig a „gyarmatosításra épülnek – a pénz, az épületek, az építészet – minden gyarmati.” Ráadásul sok fekete hallgató megbukik és folyamatosan rasszizmust tapasztal – mondta. Ezt azzal támasztotta alá, hogy az országos diákhivatal tavalyi adatai szerint a fehér hallgatókat sokkal magasabbra értékelik, mint a feketéket. A két csoport közötti különbség az angliai egyetemek közel felében legalább húsz százalékpont, továbbá az Egyesült Királyság egyetemein a professzoroknak csak egy százaléka fekete.

Owusu ezért létrehozná Nagy-Britannia első feketéknek fenntartott egyetemét, a Free Black University-t. A GoFoundMe internetes oldalon elindított kampányába már beszállt az Egyetemi és Főiskolai, illetve a Nemzeti Hallgatói Szövetség is (University and College Union és National Union of Students). Egyelőre 66 ezer font gyűlt össze a szükséges 265 ezerből. Owusu abban reménykedik, hogy a meglévő egyetemek is hozzájárulnak majd a fekete egyetem létrehozásához, kifejezvén a szolidaritásukat az egykor elnyomott feketékkel szemben.

A tantervben a fekete felszabadulás szociológiai, történelmi és filozófiai kérdései szerepelnek, tudományos és kreatív területekkel együtt. A projekt fontos eleme a fekete hallgatók mentális egészségének gondozása, amelyben fekete terapeuták, tanácsadók és közösségi gyógyítók támogatják majd őket. Erre azért van szükség, mert Owusu olvasott néhány tanulmányt arról, hogy a rasszizmus növeli a depresszió kialakulásának esélyét. Az alapító úgy képzeli, hogy ez a szabadegyetem London több pontján, például Brixtonban vagy Lewishamben jön majd létre, tantermekkel, könyvesboltokkal, étteremmel és gyógyítószobákkal.

De az USA-ban is újabb és újabb ügyek mentén igyekeznek a feketék kedvében járni, most éppen Kaliforniában. Orange Country repülőterét ugyanis a westernfilmek ikonikus alakjáról John Wayne színészről nevezték el 1979-ben, abban az évben, amikor meghalt. A helyszínen 1982-ben még egy Wayne-szobrot is felállítottak, és ezzel eddig senkinek nem volt semmi baja. Most azonban megérkezett az Orange County Demokratikus Párt állásfoglalása, amely szerint „számos felhívás érkezett John Wayne nevének eltávolítására Wayne fehér felsőbbrendűségi és LMBTQ-ellenes nézetei miatt“.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.