A turistákat nem, de az ISIS-harcosok családtagjait beengedik

A belga kormány döntése értelmében nem léphetnek be az ország területére annak a 15 országnak az állampolgárai, amelyeket az EU a koronavírus szempontjából a nem biztonságos államok közé sorolt. Ugyanakkor Brüsszel továbbra is befogadja a volt ISIS-harcosok feleségeit és gyermekeit, március óta több mint ötezer ilyen repatriálás történt – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 07. 08. 15:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírusos megbetegedések növekedése miatt Belgium megtiltotta, hogy 15 unión kívüli ország állampolgárai turistaként beléphessenek az országba – döntött hétfő délután a belga miniszterek tanácsa. Az Európai Unió július 1-jétől szabaddá tette a beutazást többek között Algéria, Tunézia, Marokkó, Szerbia, Montenegró, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland állampolgárainak. A belga kormány indoklása szerint azonban kilenc országban „vörös riasztás” van érvényben a vírus miatt, hat pedig nem fogadja a belga beutazókat. Brüsszel megszigorította a beutazást a Spanyolország két tartományából, Katalóniából és Galíciából érkezők számára is, miután a hétvégén megugrott ott is a vírusfertőzések száma.

Egy belga hírportál arról számolt be, hogy az utazási irodák csalódottak, mert így lassabban tudják pótolni a három hónapos határzárás idején keletkezett bevételkiesést.

Júniusban hat belga állampolgárságú gyermek térhetett vissza anyjával együtt Szíriából, akiknek szülei korábban részt vettek az Iszlám Állam terrorszervezet harcaiban. Philippe Goffin belga külügyminiszter korábban azt mondta, hogy március 18. és április 6. között – vagyis a koronavírus-járvány európai szakaszának kellős közepén – ötezer belga állampolgárt, közöttük volt ISIS-harcosokat telepítettek haza szíriai és törökországi menekülttáborokból.

Szlovénia szombattól szintén szigorította az országba való beutazás szabályait, a hatóságok azóta mintegy nyolcszáz személlyel szemben rendeltek el házi karantént. A szlovén határőrök csak akkor engednek be turistákat az országba, ha azok három naposnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek. A legtöbb fertőzött bosnyák nemzetiségű, a balkáni országban több mint ötezer négyszáz beteget tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma kedden elérte a kétszázat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.