A Facebook és a Google szembeszáll Pekinggel

A közösségi médiaszolgáltatók sorra jelentik be változtatásaikat – többnyire a hatóságoknak történő adatszolgáltatás felfüggesztését – a kínai nemzetbiztonsági törvény miatt. A kínai kötődésű, rövid videók megosztására épülő TikTok pedig azt közölte tegnap, hogy minden tevékenységét leállítja Hongkongban.

Mártonffy Attila
2020. 07. 07. 18:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebook – amelyhez a WhatsApp és az Instagram is tartozik – bejelentette, hogy leállítják a kínai kormányzat adatigényléseinek teljesítését. A Telegram titkosított üzenetküldő tudatta, hogy eddig sem osztott meg adatokat a hongkongi hatóságokkal, és ezután sem fog, mindaddig, amíg nem alakul ki nemzetközi konszenzus a városban zajló változásokról. A Twitter is bejelentette, hogy az új nemzetbiztonsági törvényt követően leállította a hongkongi adatigénylések értékelését és teljesítését. Nem tesz eleget ezeknek a Google sem. Kedden az internetes konferenciahívás-szolgáltató Zoom is bejelentette, hogy nem teljesíti a Hongkonggal kapcsolatos kormányzati adatigényléseket. A főleg szakmai kapcsolatépítésre szolgáló LinkedIn pedig a hongkongi rendfenntartó szervek kéréseinek teljesítését állította le. Ezek a szolgáltatások egyébként Hongkongon kívül Kínában nagyrészt nem is érhetők el az internet központi ellenőrzése és korlátozása, az úgynevezett kínai nagy tűzfal miatt.

A rövid videók megosztására épülő népszerű szolgáltató, a TikTok is a közelmúlt eseményeivel magyarázta tegnap, hogy napokon belül elhagyja Hongkongot. A cég a kínai ByteDance tulajdona, de igyekszik nem hangsúlyozni kínai kötödését, ezért is kérte fel nemrégiben vezérigazgatónak Kevin Mayert, a Disney egyik üzletágvezetőjét. A TikTok hangsúlyozta, hogy a felhasználók minden adatát az Egyesült Államokban levő szervereken tárolják, és akkor sem fognak semmit átadni vagy törölni, ha a kínai kormány ezt kéri. Hírügynökségi jelentések szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ennek ellenére hétfőn arról beszélt a Fox News hírcsatornán, hogy az Egyesült Államok betilthat egyes online szolgáltatásokat, például a TikTokot, mert nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint rájuk. Kiderült ugyanis, hogy a TikTok is képes arra, hogy kémkedjen a felhasználók után, mert a program rendszeresen hozzáfér a felhasználók vágólapjához és arról mindent lemásol. – Ha azt akarjuk, hogy személyes adataink a Kínai Kommunista Párt kezébe kerüljenek, elég csak letölteni az alkalmazást – idézett a CNN egy magas rangú amerikai diplomatát.

A törvény hatásai az MTI szerint már abban a formában is érezhetők, hogy bár a közösségi médiaplatformokat a városban még nem korlátozzák, rengeteg felhasználó mégis elkezdte törölni korábbi posztjai közül azokat, amelyek miatt összeütközésbe kerülhetnek az új nemzetbiztonsági törvény szerint eljáró hatóságokkal. Ezek a jogszabály értelmében ugyanis töröltethetnek minden olyan bejegyzést, amely szerintük sérti a törvény előírásait, és ezt tetemes bírságokkal is szankcionálhatják. Az új, Hongkongra szabottan kidolgozott jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldiekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy a jogszabály tovább gyengíti a hongkongi autonómiát.

Orwelli cenzúrát emleget Pompeo

Az amerikai külügyminiszter orwelli cenzúrának minősítette egyes hongkongi tankönyvek kivonását a forgalomból. Mike Pompeo arra reagált, hogy a hongkongi kormányzat hétfőn elrendelte azon könyvek kivonását az iskolákból, amelyek álláspontja szerint sértik a pekingi parlament által a múlt héten elfogadott új nemzetbiztonsági törvényt. – Még alig száradt meg a tinta az elnyomó nemzetbiztonsági törvényen, de a helyi hatóságok – egy orwelli cselekedettel – máris azt kérik az iskoláktól, hogy vezessenek be cenzúrát – fogalmazott közleményében az amerikai diplomácia irányítója. A tárcavezető hangsúlyozta: a Kínai Kommunista Párt folytatja a szabad Hongkong szétrombolását.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.