Túszdráma kezdődött az ukrán Luck városban

Húsz embert ejtett foglyul egy férfi az ukrajnai Luck városban. Az elkövető azt követeli, hogy az ukrán parlament, az egyház, a bíróságok és egyéb intézmények hivatalosan „a törvény nevében eljáró terroristaként” ismerjék el magukat, ellenkező esetben robbantani fog. A túszdráma reggel óta zajlik.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 07. 21. 12:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberekkel teli buszt ejtett túszul egy férfi Ukrajnában. A járműben a beszámolók szerint húsz ember lehet. Az elkövetőnél lőfegyver és robbanószer lehet. Az eset a kétszázezer fős Luck város központjában történt, amely Lvivtől 150 kilométerre található, az ország északnyugati felében. A rendőrség lezárta a belvárost. A túszejtő kétszer adott le lövéseket a rendőrökre, megpróbálta lelőni a rendőrségi drónt és kidobott egy kézigránátot is, amely azonban nem robbant fel.

– Aggasztó hírek Luckból. Reggel 9:25 órakor a helyi rendőrség egy névtelen hívást kapott, a betelefonáló elmondta, hogy egy buszt ejtett túszul – írta ki Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij a személyes Facebook-oldalára.

– Mindent megteszünk azért, hogy ne legyenek áldozatok. Az eseményeket a személyes ellenőrzésem alatt tartom – jegyezte meg Zelenszkij.

Fotó: Konkurent.ua

A terület rendőrfőnöke, Jurij Krosko a Telegram-csatornáján beszámolt arról, hogy tárgyalnak az elkövetővel, de ő nem hajlik az egyezkedésekre. A helyszínre kiértek a különleges alakulatok, és elindult Kijevből az ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov. Krosko szerint a túszejtő korábban erősen bírálta a jelenlegi ukrán vezetést a közösségi oldalakon. A Meduza hírportál szerint korábban azt írta, hogy az első számú terrorista maga az állam. Az elkövető a rendvédelmi szervek szerint oroszországi születésű, Makszim Krivosnak hívják. A férfi büntetett előéletű: egyszer 18 éves korában hat év börtönt kapott, majd nyolc év börtönt egy fegyveres banda megszervezéséért. Az Unian hírügynökség értesülései szerint a férfi korábban pszichiátriai kezelés alatt állt.

Az RBK Ukrajna szerint egy robbanószerekkel teli autó is lehet valahol Luckban, ám a hatóságok egyelőre nem találtak erre vonatkozó bizonyítékot. A környező lakóépületek lakóit evakuálták, a helyi televízió élőben közvetít a helyszínről. A túszok között van egy terhes nő és egy 15 éves gyerek. A beszámolók szerint a túszejtő több túsz rokonát is felhívta, és azt követelte, hogy tolmácsolják követeléseit az újságíróknak.

A támadó időközben a közösségi oldalakon publikálta a követeléseit: azt szeretné, hogy az ukrán bíróságok, minisztériumok, a parlament, a főügyészség és az egyház a Youtube videómegosztón keresztül ismerjék el, hogy ők „a törvény nevében eljáró terroristák”. Ellenkező esetben a férfi robbantásokkal fenyeget.

A feltételezett elkövető képe a közösségi oldaláról készült videó alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.