A koronavírussal hozzák összefüggésbe a birminghami késelést

Színes bőrű férfit vettek őrizetbe a rendőrök a vasárnapi támadássorozatot követően.

2020. 09. 07. 18:31
Scene of reported stabbings in Birmingham
A forensic worker investigates at the scene of reported stabbings in Birmingham, Britain, September 6, 2020. REUTERS/Phil Noble - RC2YSI9NVQ78 Fotó: Phil Noble
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Félelmetes belegondolni abba, hogy egy gyilkos élt ott. Rendes legénynek tűnt

– nyilatkozta a brit sajtónak a vasárnapi birminghami késelést elkövető férfi egyik szomszédja. A halálos kimenetelű késeléssel gyanúsított 27 éves férfit hétfőn hajnalban vette őrizetbe a helyi rendőrség. A razzia során az elkövetőt pizsamában, megbilincselve hurcolták el a város Selly Oak nevű kerületéből, gyilkossággal és hétrendbeli gyilkossági kísérlettel gyanúsítják. A férfi kihallgatása a letartóztatást követően megkezdődött. Steve Graham főfelügyelő hétfőn azt nyilatkozta, hogy a rendőrség által közzétett, biztonsági kamerával készült felvételre számos lakossági bejelentés érkezett a lehetséges elkövető személyazonosságával kapcsolatban. Az új információk ismeretében jutottak el a hatóságok a férfi lakásához.

A középangliai városban történt támadássorozatban egy 23 éves férfi életét vesztette, ketten – egy 32 éves nő és egy 19 éves férfi ­– életveszélyes állapotban vannak, hárman pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A feltételezések szerint az elkövető véletlenszerűen támadott meg járókelőket a város különböző pontjain a szombatról vasárnapra virradó éjjel. Arra utaló jelet, hogy az esetnek köze lenne a terrorizmushoz, nem találtak. David Jamieson megyei rendőrfőparancsnok a koronavírus-járvánnyal hozta összefüggésbe a támadássorozatot.

– Nem mondom, hogy közvetlen kapcsolatban áll vele, de látható, hogy egyre erőszakosabbak a fiatalok, főleg a fiatal férfiak, akik nem járkálhatnak szabadon. Ehhez tegyük hozzá még azt, hogy egyre több ember érez bizonytalanságot a jövőjével és a munkájával kapcsolatban – nyilatkozta.

A legfrissebb adatok szerint a támadássorozat mindössze 90 percig tarthatott, a rendőrséget több oldalról érte kritika emiatt. Sokan, többek közt politikusok is kérdőre vonták a hatóságokat, amiért az ámokfutót nem állították meg időben. Khalid Mahmood munkáspárti parlamenti képviselő szerint az elhunyt férfi élete megmenthető lehetett volna, ha a rendőrség gyorsabban reagál a történésekre.

A köztéri kamerákkal készült felvételeken tisztán látszik, hogy az elkövető egy színes bőrű férfi. Birmingham Nagy-Britannia vallásilag és etnikailag egyik legsokszínűbb városa, ahol például a 2011-es népszámlálás idején a lakosok 21,8 százaléka vallotta magát muszlimnak. A több mint egymillió lakosú nagyvárosnak csupán fele fehér brit, másik fele többféle etnikai csoportól – leginkább pakisztániakból és indiaiakból – tevődik össze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.