Először járt magyar külügyminiszter Bangladesben

Szijjártó Péter megnyitná az utat a magyar befektetéseknek a 165 milliós országban.

Magyar Nemzet
2020. 09. 10. 12:55
SZIJJÁRTÓ Péter
Dakka, 2020. szeptember 10. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Tipu Munsi bangladesi kereskedelmi miniszterrel Dakkában 2020. szeptember 10-én. Fotó: Borsos Mátyás Forrás: MTI/KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesült Arab Emírségek, Málta, Banglades és Laosz – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több ezer kilométert repül és tucatnyi tárgyalást folytat ezen a héten is. Mai bangladesi vizitjével ráadásul történelmet írt, eddig ugyanis még sosem járt magyar külügyminiszter a dél-ázsiai államban.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/photos/a.109743703851522/197552585070633/?type=3&theater

Pedig az ország kétségtelenül tartogat lehetőségeket. A Világbank statisztikái szerint Banglades bruttó hazai termékének (GDP) növekedése tavaly meghaladta a 8 százalékot, de az elmúlt években is hasonló növekedési pályára állt, még a 2008-as válság sem igazán tépázta meg. Közben az ország óriási népességrobbanást él át, a lakosság száma már a 165 milliót ostromolja, ami nem elhanyagolható piac. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a Bangladesbe irányuló kivitelünk értéke alig haladta meg a kétmilliárd forintot, és a megelőző években is hasonló volumenű forgalmat bonyolítottunk le.

Szijjártó Péter Dakkában a külügyminiszterrel, a kereskedelmi miniszterrel és a kormányfővel is tárgyalt arról, hogyan lehetne lendületet adni a kétoldalú kapcsolatoknak. Bejelentette, hogy konzulátust nyitunk a majd kilencmilliós bangladesi fővárosban. Az együttműködés három területét jelölték meg:

  • A nukleáris energiáét, ugyanis a dél-ázsiai országban is a Roszatom épít erőművet. A magyar tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a jövő bangladesi mérnökei közül többet Magyarországon oktatnak majd, amihez a már meglévő száz mellé további harminc ösztöndíjas helyet biztosítunk.
  • Az egészségügyi technológiáét, amelynek jó alapja lehet az orvosi szenzáció, hogy egy magyar orvoscsapat választott szét egy bangladesi sziámi ikerpárt.
  • A vízügyi technológiákét, melyekkel hazánk segíthet a folyamatosan árvizekkel küzdő államnak.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Tipu Munsi bangladesi kereskedelmi miniszterrel Dakkában
    Fotó: Borsos Mátyás/MTI/KKM

    A magyar külgazdasági és külügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy Dakka a terrorizmus, a szélsőségesek elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik. Emlékeztetett rá, hogy Banglades is menekültválsággal néz szembe. Ezzel arra utalt, hogy

    2017-től a hivatalos statisztikák szerint több mint 700 ezer muszlim vallású rohingja menekült át a szomszédos Mianmarból.

    A rendszeres természeti katasztrófák miatt egyébként a bangladesiek is gyakran kényszerülnek menekülni, illetve a becslések szerint majd tízmillióan dolgoznak külföldön, jellemzően az öböl menti országokban, de például az Egyesült Királyságban is.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.