Késelések: „Nem lenne helyénvaló találgatásokba bocsátkozni”

Több embert megkéseltek vasárnap a közép-angliai Birmingham belvárosában.

Forrás: MTI2020. 09. 06. 11:23
null
Glasgow, 2020. június 26. Kikísérnek egy lakót a helyszínrõl, miután egy férfi késsel támadt emberekre egy menedékkérõknek otthont adó glasgowi szállodában 2020. június 26-án. A rendõrség agyonlõtte a támadót, aki hírügynökségi értesülések szerint két embert megölt, hatot, köztük egy rendõrt megsebesített. A rendõr állapota válságos. A rendõrség nem terrorcselekményként kezeli az incidenst. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több embert megkéseltek vasárnap a közép-angliai Birmingham belvárosában.

A helyi rendőrség reggeli beszámolója egyelőre nem tért ki a sérültek számára és állapotára.

A rendőrségi közlemény szerint a vizsgálat jelenlegi szakaszában „nem lenne helyénvaló találgatásokba bocsátkozni” a késelés indítékairól.

Az incidens helyszínét, ahol sok népszerű éjszakai szórakozóhely van, a hatóságok lezárták.

Egy ember meghalt, nincs terrorizmusra utaló jel

Steve Graham, a birminghami rendőrség főfelügyelője kora délutáni sajtótájékoztatóján közölte: a nyomozók egy gyanúsítottat keresnek, őrizetbevétel az üggyel kapcsolatban eddig nem történt. Hozzátette: a hét sérült közül kettőnek – egy férfinak és egy nőnek – válságos az állapota, öt ember könnyebb sérülést szenvedett.

Graham hangsúlyozta: semmilyen jel nem utal arra, hogy az incidensnek köze lenne a terrorizmushoz, a rendőrség emberölési ügyként kezeli a történteket.

A rendőrtiszt „vaktában elkövetett” bűncselekménynek minősítette a késeléseket. Hozzátette: több helyszínen elkövetett, egymással összefüggő késeléses támadásokról van szó, de az eddigi vizsgálat alapján a sérültek között nem volt semmilyen kapcsolat.

Dominic Raab brit külügyminiszter nem sokkal korábban, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában szintén azt mondta: a kormánynak nincs olyan információja, hogy terrorcselekmény történt volna.

Graham főfelügyelő tájékoztatása szerint a késelések közvetlen helyszíneit a rendőrség lezárta, de a kordonokon kívüli belvárosi területeken nincsenek korlátozások.

Nyitva van Birmingham legnagyobb bevásárló- és szórakoztató-központja, a Bullring Plaza is.

A rendőrségi vezető kijelentette: nyitva maradnak a belvárosi éttermek, pubok, szórakozóhelyek is.

Nagy-Britanniában legutóbb június 26-án volt késeléses támadás. A skóciai Glasgow-ban történt bűncselekményben hatan megsérültek, köztük egy rendőr.

Az elkövetőt a rendőrség agyonlőtte, a hatóságok azonban később erről az incidensről is megállapították, hogy nem volt köze a terrorizmushoz.

Néhány nappal korábban a dél-angliai Reading városának egyik parkjában is késeléses támadás történt, amelyben hárman meghaltak, hárman megsérültek.

Azt az incidenst a rendőrség terrorcselekménynek minősítette. A 25 éves gyanúsítottat a helyszínen elfogták, pere november végén kezdődik a londoni központi büntetőbíróságon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.