Ötszáz napi patthelyzet után lehet új miniszterelnöke Belgiumnak

Majdnem ötszáz nap patthelyzet után született megoldás a Belgiumot sújtó politikai válságra, hét belga párt megállapodásának köszönhetően. Az új koalíciót a flamand és a vallon liberális, szocialista és zöld pártok, továbbá a flamand kereszténydemokraták alkotják, a miniszterelnök a flamand Alexander De Croo lesz, aki már holnap leteheti az esküt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Business Insider2020. 09. 30. 13:10
null
Alexander De Croo Forrás: Cámara Oficial BeLux
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét belga párt tizenhat hónappal – 493 nappal – a választásokat követően állapodott meg a többségi kormányalakításról, ez idáig az országot ügyvivő kormány vezette. A 44 éves Alexander De Croo a miniszterelnöki székben Sophie Wilmèst váltja, akinek a meghosszabbított mandátuma csütörtökön jár le.

Az eddig a kormányfőhelyettesi és pénzügyminiszteri feladatokat ellátó Alexander De Croo – a Flamand Liberálisok és Demokraták politikusa – várhatóan csütörtökön teszi le a miniszterelnöki esküt, hogy az aznap kezdődő EU-csúcson már kormányfőként vehessen részt.

Az új koalíciót a flamand és a vallon liberális, szocialista és zöldpártok, továbbá a flamand kereszténydemokraták alkotják, nem vesz viszont részt benne a 2019. májusi választásokon legerősebb párt, a nacionalista Új Flamand Szövetség. Sajtóforrások szerint a pártelnökök intenzív tárgyalásokat folytatnak az új kormány minisztereinek és államtitkárainak kinevezéséről.

– A nagy politikai akadályok már mögöttünk vannak, és nagyon boldog vagyok, hogy végül hét partnerrel sikerült megegyezni a programról – idézte a Servais Verherstraeten kereszténydemokrata politikus szavait a Business Insider.

A De Standaard napilap azt írta, hogy az új kormány a költségvetési tervek szerint 3,3 milliárd eurót szán új intézkedések bevezetésére, és további egymilliárd eurót a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk kezelésére.

A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy jelentős beruházásokat hajtanak végre a vasúti közlekedés, a digitalizáció és a biztonságpolitika területén, valamint megegyezésre jutnak az internetes óriáscégek digitális adójának megállapításában. Az egyezmény értelmében a koalíció az egészségügyi költségvetést évente 2,5 százalékkal, a minimum nyugdíjat pedig ezerötszáz euróra emelné.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.