Trump újult erővel száll ringbe

Ismét beleveti magát az elnökválasztási versenybe Donald Trump. Az október 2-án koronavírussal diagnosztizált elnök öt nap alatt győzte le a kórt, orvosa szerint már nem fertőz, sőt, szombaton megtartotta a felépülés utáni első beszédét a hívei előtt. Csupán három hét maradt az amerikai elnökválasztásokig, és ha nyerni akar, sürgősen lépnie kell: a pénteken közzétett felmérések az elnök demokrata ellenfele, Joe Biden tíz százalékpontos előnyét jelzik.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 10. 11. 17:24
TRUMP, Donald
Washington, 2020. október 10. Donald Trump amerikai elnök leveszi a védõmaszkját, mielõtt a támogatóihoz intéz beszédet a washingtoni Fehér Ház erkélyérõl 2020. október 6-án. Trumpot és feleségét október 2-án szállították elõvigyázatosságból a kórházba, miután koronavírus-fertõzést állapítottak meg náluk. Trumpékat október 5-én kiengedték a kórházból és visszatérhettek a washingtoni Fehér Házba. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton megtartotta első, a felépülését követő nyilvános beszédét Donald Trump. Az amerikai elnök a Fehér Ház erkélyén, maszk nélkül beszélt a hívei előtt, ahol többek között elmondta, hogy jól érzi magát, hamarosan elkészülhet a mindenki számára elérhető Covid–19 elleni vakcina, és hogy vissza kell térnie az elnökválasztási kampányhoz, hogy az Egyesült Államok ne váljon „szocialista állammá”.

– Azt akarom, hogy tudják, hogy a nemzetünk le fogja győzni ezt a szörnyű, kínai vírust. El fog tűnni, már eltűnőben van

– mondta az amerikai elnök. Az év elejétől indult koronavírus-járvány az Egyesült Államokat érintette a legérzékenyebben: a megbetegedések száma már csaknem elérte a nyolcmillió főt, és eddig több mint kétszázezren vesztették életüket a kórban.

Jól érzi magát, nem fertőz

Donald Trump kezelőorvosa vasárnap arról számolt be, hogy az elnök szervezete teljesen legyőzte a vírust, és már nem jelent veszélyt a környezetére nézve. Sean Conley szerint több diagnosztikai teszt, illetve az, hogy az elnöknek 24 órán túl sem volt hőemelkedése, mind arra utal, hogy Trump már nem fertőz.

Az amerikai elnök betegségére október 2-án, a Joe Biden demokrata elnökjelölttel folytatott televíziós vitát követően és az elnökválasztási kampány finisében derült fény. A szakértők véleménye ezután megoszlott a kérdésben, hogy a fertőzése segíti-e az elnököt a november harmadikai elnökválasztásban, vagy éppen ellenkezőleg, időt és szavazatokat veszít miatta. Az előbbiek amellett érveltek, hogy az ország vezetője közelebb került a néphez, ami egyrészt szimpátiaszavazatokat hozhat neki, másrészt sokkal nehezebb lesz őt bírálni a demokraták oldaláról. A szakértők másik része viszont úgy vélte, hogy közvetlenül az elnökválasztás előtt Trump akár több hétre is kieshet a kampányból, és lemaradhat Bidennel szemben.

Donald Trump amerikai elnök beszél támogatóihoz a washingtoni Fehér Ház erkélyéről. Fotó: MTI/AP/Alex Brandon

Százezer dolláros kezelés

Nem így történt: az elnök gyakorlatilag öt nap alatt esett át a víruson, és már október 6-án elhagyhatta a kórházat. A The New York Times beszámolója szerint persze az orvosok is kitettek magukért: Trump antitest-kezelést és remdesivir Covid–19 elleni szert is kapott, a lap számításai szerint az elnök ötnapos gyógyításának költségei meghaladhatták a százezer dollárt.

Az amerikai elnök első alkalommal a Fox News egy péntek esti műsorában beszélt a betegségéről. Az interjúban Trump elmondta, hogy hatalmas tisztelettel van az orvosok, kutatók, illetve a vírustól szenvedő családok iránt, és nem tudja, kitől kapta el a vírust.

– Ennek sosem szabadott volna kijutnia Kínából. Nemcsak, hogy az Egyesült Államoknak, a világ többi országának sem kellett volna ezzel szembesülnie –

vélekedett. Azt is hozzátéve: tudja, Kínában is megszenvedték a vírust.

A választási kampány folytatódik

Hétfőtől a választási kampány Donald Trump számára is folytatódik: az elnök először vesz részt nyilvános kampányrendezvényen a felépülése óta, útja a floridai Sanford városba vezet. A csütörtökre tervezett elnökjelölti televíziós vitát ugyanakkor október 22-re halasztották. Donald Trump és Joe Biden eredetileg október 8-án találkoztak volna, de Trump betegsége miatt ezt egy héttel elhalasztották. Az elnök kampánystábja végül az október 16-i vitába sem ment bele, mert nem egyeztek bele, hogy online rendezzék az eseményt. Az október 22-én, Tennessee állambeli Nashvilleben szervezett elnökjelölti vita lesz az utolsó szócsata a két ellenfél között a november 3-i választások előtt. A televíziós vitát ezúttal egy női moderátor vezeti majd, az NBC News riportere, Kristen Welker.

Donald Trump és Joe Biden első televíziós vitája egymás sértegetésébe fulladt.

A tálibok Trumpot támogatják

A több országban betiltott és terrorista szervezetnek minősített tálibok Donald Trump újraválasztásában bíznak. A szervezet hivatalos képviselője, Zabiullah Mudzsahíd a CBS News amerikai televízió csatornának adott interjújában bölcs embernek nevezte az amerikai elnököt, és azon reményének adott hangot, hogy Trump újraválasztása végre véget vethet az Egyesült Államok afganisztáni jelenlétének.

– Bízunk benne, hogy Trump megnyeri az elnökválasztásokat, és véget vet az amerikai katonai jelenlétnek Afganisztánban – mondta. A tálibok szóvivője arról is beszámolt a csatornának, hogy aggódtak az elnök egészségéért a megbetegedéséről szóló hírek után.

Trump kampánystábjában ugyanakkor elvetették a tálibok támogatását. – A táliboknak tudniuk kell, hogy Trump mindig is az amerikai érdekeket fogja képviselni minden lehetséges eszközzel – mondta a kampánystáb kommunikációs vezetője, Tim Murtaugh. Washington idén februárban írt alá békemegállapodást a tálibokkal, amely alapján az Egyesült Államok kötelezte magát a katonai csapatok teljes kivonására 14 hónapon belül, valamint, hogy törlik a tálibok tagjait az amerikai szankciós listákból. Az Egyesült Államok továbbá ígéretet tett arra is, hogy nem avatkoznak be Afganisztán belpolitikájába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.