Benyújtották a Trump elleni eljáráshoz szükséges iratokat

A volt amerikai elnökkel szembeni szenátusi tárgyalás február 9-én veszi kezdetét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 26. 8:17
TRUMP, Donald
Washington, 2021. január 25. Patrick Leahy vermonti független szenátor a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. január 25-én. Várhatóan Leahy fogja vezetni a Donald Trump leköszönt amerikai elnök elleni alkotmányos felelõsségre vonási eljárást (impeachment), ami a 2021. február 8-i héten kezdõdik. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai szövetségi képviselőház illetékesei hétfőn eljuttatták a Donald Trump előző elnökkel szemben indított alkotmányos vádeljárás (impeachment) dokumentumait a szenátusnak, amely dönteni hivatott az elnök felelősségre vonásáról.

Az impeachment nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, melynek során a képviselőház vádat emel, a felsőház, a szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt.

Patrick Leahy vermonti független szenátor a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. január 25-én. Várhatóan Leahy fogja vezetni a Donald Trump leköszönt amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment), amely a 2021. február 8-i héten kezdődik
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Trump ellen a demokrata képviselők és több republikánus politikus szavazatával lázadás szításáért emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a Trump által elveszített, novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A Capitolium elleni támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Trump szenátusi tárgyalása február 9-én kezdődik, s ha a szenátus elítéli, akkor elveszíti a volt elnökként neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson. A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a felsőházban a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.