Enyhített a kormány, megrohamozták a bárokat az olaszok

Megrohamozták a bárok teraszait és a múzeumokat a korlátozások feloldásának első napján Olaszországban, az éttermeknek azonban telt házra még egy ideig nincs sok esélyük. A belváros hétköznapokon üres, turisták és zarándokok hiányában pedig távolinak tűnik a visszatérés a régi kerékvágásba, így az euforikus hangulat is elmaradt. Róma számos hangulatos étterme ki sem nyitott, csupán a por lepi kirakatát, illetve fonnyadó világok árulkodnak arról, hogy valamikor a turisták kedvelt helye lehetett.

2021. 02. 01. 19:44
null
Vendégek egy milánói étteremben 2021. február 1-jén, amikor újranyithatnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások részeként zárva tartásra ítélt vendéglátóhelyek és múzeumok Olaszországban. A mérsékelten veszélyesnek ítélt, sárga övezetbe sorolt településeken, így Milánóban is este 6 óráig fogadhatnak vendéget az éttermek, bárok, kávézók. Fotó: Daniel Dal Zennaro Forrás: MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú hónapokon át tartó keserves megszorítások után jelentős járványügyi enyhítések léptek életbe tegnap Olaszországban. Sárga jelzést kapott tegnaptól kezdődően 16 olasz tartomány: Abruzzo, Calabria, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Liguria, Marche, Piemonte, Valle d’Aosta, Veneto, Lombardia, Basilicata, Campania, Molise, Trento és Toscana sárga térségbe tartozik, míg Szardínia, Szicília, Umbria, Puglia és a független Bolzano továbbra is narancssárga jelzésben maradtak. Egyetlen régió sem került vörös besorolásba. Roberto Speranza egészségügyi miniszter még múlt pénteken jelentette be az örvendetes hírt, miszerint olasz Egészségügyi Intézet felmérése azt igazolja, hogy a járványügyi adatok javulnak. A biztató tendenciára hivatkozva kerülhetett sor az enyhítésekre.

Az egészségügyi miniszter azonban felhívta a figyelmet az óvatosságra, az alapvető egészségügyi normák betartására, ellenkező esetben feleslegessé válnak a korábbi erőfeszítések.

Vendégek egy milánói étteremben 2021. február 1-jén, amikor újranyithatnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások részeként zárvatartásra ítélt vendéglátóhelyek és múzeumok Olaszországban. A mérsékelten veszélyesnek ítélt, sárga övezetbe sorolt településeken, így Milánóban is este 6 óráig fogadhatnak vendéget az éttermek, bárok, kávézók Fotó: MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro

A sárga zónákban megnyithatták kapuikat a kávéházak, éttermek, cukrászdák, amelyek mindeddig csak elvitelre dolgozhattak. Az enyhítések következtében a vendégek helyben is fogyaszthattak délután hat óráig. Korlátozásokra ugyanakkor továbbra is kell számítani: egy asztalnál például legfeljebb négy személy foglalhat helyet, este hat és tíz óra között pedig továbbra is csak házhoz szállítással működhetnek az éttermek. A kereskedelmi egységek közül csak a bevásárlóközpontokban van némi korlátozás. A túlzsúfoltság elkerülése végett hétvégenként továbbra is zárva maradnak. Hétfőtől péntekig a múzeumok is megnyithatják kapuikat, amelyeket a világjárvány a háború utáni a leghosszabb bezárásra ítélt. A narancssárga zónában a vendéglátó egységek továbbra is csak házhoz szállítással működhetnek, és azt is csak délután hat óráig tehetik. Feloldották egyébként a helységek és régiók közötti átjárást is, a tartományok közötti mozgás azonban továbbra is csak egészségügyi okból vagy munkavégzés miatt engedélyezett.

Az éjszakai kijárási tilalom 22 órától hajnal 5 óráig országos szinten továbbra is érvényben maradt.

A nyitás első napján sűrűn cserélgették a terítékeket Róma belvárosi éttermeiben, amelyek a túlélés utolsó napjait, heteit nyögik. Azonnali telt házra azonban nincs esélyük. A belváros hétköznapokon üres, turisták és zarándokok hiányában távolinak tűnik a visszatérés a régi kerékvágásba. A jelentős enyhítések ellenére a fővárosban nem tapasztalható euforikus hangulat. Az étteremtulajdonosok kettős érzelmekről számolnak be. Még mindig nyomasztják őket az elmúlt hónapok során elszenvedett károk, a felhalmozódott adósságok és adóhátralékok meg nem oldott gondjai.

Vendégek és pincér egy torinói étterem teraszán 2021. február 1-jén
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Az állam által megígért juttatások minimális töredéke érkezett meg, saját forrásokból kellett fedezniük a túléléshez szükséges költségeket. A belváros számos hangulatos étterme ki sem nyitott, csupán a por lepi kirakatát, illetve fonnyadó világok árulkodnak arról, hogy valamikor a turisták kedvelt helye lehetett.

A fővárosiak azonban örömmel foglaltak helyet az terített asztaloknál, hogy végre újra elkortyolgassanak egy régóta vágyott aperitifet a mesés római terek teraszain. A hétköznapi élethez való visszatérés biztató lépéseként értékelik az enyhítéseket, azt azonban fájlalják, hogy az ölelésekkel és a közvetlen testi érintkezéssel még várniuk kell a pandémia végéig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.