Rasszizmussal vádolják a kínai holdújév egyik műsorát

Úgy tűnik, már nem csak az Egyesült Államokban, de Kínában is ellenérzéseket vált ki, ha az előadóművészek feketére festett arccal jelenítik meg az afrikaiakat; legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy többen rasszistának találták a kínai holdújév egyik műsorát, amelyben az autentikus ruhadarabok mellett az úgynevezett blackface is a produkció része volt.

2021. 02. 13. 15:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rasszizmussal vádolják a kínai holdújév egyik műsorát. A négy órán át tartó gála javarészt zenei és táncos betéteket tartalmazott, amelynek első részében a világ számos kultúráját igyekeztek bemutatni. A nyugati lapokban és a Twitteren a legnagyobb felháborodást az váltotta ki, amikor a műsor az afrikai szekcióhoz ért, ahol a táncosok egy afrikai törzsi táncot mutattak be, amelyhez nemcsak autentikus ruhadarabokat kölcsönöztek az előadáshoz, hanem a testüket és az arcukat is feketére festették, elkövetve ezzel az úgynevezett blackface „bűntettét”. A pejoratív kifejezés a XIX. századtól terjedt el és lett része a nyugati kultúrának, illetve a szórakoztatóiparnak annak eredményeképpen, hogy az előadók magukat feketére maszkírozva figurázták ki az afroamerikaiakat.

A blackface eredete Amerikába nyúlik vissza, ahol a fehér bőrű vándorénekesek feketére festették magukat, rongyos ruhákat vettek fel, és az általuk vélt fekete sztereotípiákat mutatták be, miként a feketék lusták, tudatlanok, gyávák és szexuálisan túlfűtöttek. Az előadásokat komédiának szánták a fehér közönség számára, ám a feketék ezeket gyakran megalázónak érezték.

A Black Livity China pekingi székhelyű, kínai feketéket képviselő szervezet Twitter bejegyzésében úgy fogalmazott:

„elképesztő csalódottság feketére színezett arcokat látni a gálán”.

A szervezet már korábban is felvetette a dolog érzékenységét, kitérve arra, hogy maguk a kínaiak sem szeretik, amikor őket ábrázolják hasonló módon.

Egy másik, a Kínában élő feketéket képviselő csoport, a Black China Caucus is megszólalt az ügyben. A csoport Twitter-bejegyzésében azt írta:

mint minden évben, az újévi gála megint feketére festett arcokat mutatott be, úgy tűnik, ez a tradíció jó ideig nem fog megváltozni.

Arról kevés információ található, hogy pontosan mennyi fekete ember él Kínában, de számuk a becslések szerint mindössze pár százezer főre tehető. Kína egyik legnagyobb városában, Guangzhouban az alpolgármester 2014-ben még 16 ezer fős afrikai populációt határozott meg. A zömében Afrikából Kínába települt fekete bőrszínű emberek többsége gyárakban dolgozik, de néhány ezer fiatal a nagyobb városok egyetemein tanul.

Az utóbbi években heves viták kísérik az Egyesült Államokban, hogy mennyire etikus, illetve rasszista, hogy egy fehér előadóművész egy produkció vagy szerep kedvéért feketére festi az arcát. A Pew Research kutatóintézet 2019-es kutatása szerint a válaszadók 34 százaléka gondolta úgy, hogy bármikor vagy bizonyos esetekben megengedett egy fehér arc feketére festése, míg 53 százalékuk szerint ez egy jelmez kedvéért sem megengedett. A felmérés rámutatott:

a republikánusok, valamint a fehér bőrű és az idősebb szavazók körében egyébként a kutatás szerint az arc befestése jobban megengedett, mint a demokraták, a fekete bőrűek vagy a fiatalok körében.

Az elmúlt időszakban több közéleti szereplőnek is bocsánatot kellett kérnie a korábban feketére festett arca miatt. Emlékezetes Justin Trudeau kanadai miniszterelnök esete, akiről az 1990-es évek elején, majd 2001-ben még iskoláskorában készültek feketére festett arcú képek. 2019-ben Michael Ertel floridai politikus mondott le, miután róla is hasonló képek kerültek elő 2005-ből. Tavaly májusban pedig a híres komikus, Jimmy Fallon kényszerült bocsánatkérésre, miután még 2000-ben Chris Rock színész-komikust parodizálta ki, amelyhez az arcát is feketére festette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.