Eltűnt vakcinákat keres a jobboldali ellenzék Spanyolországban

A spanyol jobboldal szerint a kormány több ezer adag oltóanyaggal nem tud elszámolni. Legutóbb múlt héten tűnt el a nyilvántartásból több mint hétezer adag Pfizer-vakcina, de 23 ezer Moderna oltóanyagnak is „lába kélt”. Spanyolországban a lakosság 9 százalékát immunizálták eddig.

Tóth Brigitta (Spanyolország)
2021. 03. 22. 13:20
null
Saltillo, 2021. január 5. A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcinájának beadására készül egy egészségügyi dolgozó a mexikói Saltilloban 2021. január 4-én. Mexikóban ezen a napon engedélyezték az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár közös fejlesztésû koronavírus-vakcinájának forgalmazását is. MTI/EPA/EFE/Miguel Sierra Fotó: Miguel Sierra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltűnt vakcinákat kér számon a kormányon a spanyol jobboldal. A Néppárt (PP) szerint múlt héten több mint hétezer adag Pfizer-vakcina tűnt el nyomtalanul az egészségügyi jelentésből és ezzel már összesen 30 ezer adag oltóanyagnak veszett nyoma az országban – írja a jobboldali Vózpopuli című híroldal. A lap újságírói hétvégén egy sajtótájékoztató keretében kérdeztek rá a történtekre, de sem az egészségügyi, sem a védelmi miniszter nem reagált a kérdésre.

Az egészségügyi minisztérium múlt hétfőn jelentette be, hogy Spanyolország egy 546 ezer 390 adagos Pfizer/Biontech vakcinaszállítmányt oszt szét a régiók között. A napi összesítés szerint múlt hétfőn 4 millió 567 ezer 95 darab ilyen típusú oltóanyag volt a dél-európai országban, melyhez hozzáadták az új ellátmányt, ami azt jelenti, hogy 5 millió 113 ezer 485 dózist kellett volna rögzíteni, ám végül 7.020 adag oltóanyagnak “lába kélt”, ugyanis 5 millió 106 ezer 465 dózist jelentettek le. A Néppárt szerint nem ez az első ilyen eset, ugyanis egy korábban bejelentett, 23 ezer adagos Moderna szállítmány is “elveszett”. A szocialista kormány tehát összesen több mint 30 ezer adag vakcina hollétével kapcsolatban nem tud elszámolni.

A jobboldal afelől is érdeklődött, hogy a szállítmány esetleg a hadsereghez kerülhetett-e, de a Honvédelmi Minisztérium részéről sem volt hajlandó senki nyilatkozni ebben a témában. Egyébként a rendvédelmi dolgozóknak szánt oltóanyagokról március 5-e óta nem készítettek friss jelentést. Az ellenzék már korábban számon kért 6.800 darab AstraZeneca vakcinát a kormányon, melyről több napos hallgatás után végül kiderült, hogy a fegyveres erők tagjai kapták meg. Carolina Darias egészségügyi miniszter akkor azt mondta: az új szállítmányokkal kapcsolatban közzétett számok általában "laboratóriumi becslések", ezért lehet ingadozás az előre bejelentett és az utólag nyilvántartásba vett adagok között.

Spanyolországban a lakosság 8,68 százalékát immunizálták eddig. Ezt azt jelenti, hogy a 47 milliós országban 1 millió 886 ezer 813 ember kapta meg valamelyik oltóanyag mindkét dózisát. A kormány egyelőre három vakcinával olt: a Pfizer-Biontech, a Moderna és az AstraZeneca termékét használják. Utóbbival másfél hetes szünet után, március 24-én kezdik újra az oltást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.