Nincs biztonságban az amerikai elnök „atomtáskája”?

A capitoliumi ostrom után felülvizsgálják, hogy kellően védik-e a szigorúan titkos információkat.

2021. 07. 21. 16:16
BIDEN, Joe
Felfegyverzett katonák õrt állnak a washingtoni Capitolium körüli biztonsági zónában 2021. január 19-én. A Capitolium január 6-i ostroma miatt Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségét a nemzeti gárda 25 ezer katonája biztosítja. Fotó: J. Scott Applewhite Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának (Pentagon) főfelügyelője kedden közölte, hogy meg kell vizsgálni a „nuclear football” néven emlegetett fekete aktatáska körüli biztonsági protokollt. Ennek szükségét azzal indokolta, hogy

a szigorúan titkos információkat tartalmazó táska egyik tartalék darabja majdnem azoknak a tüntetőknek a kezére jutott, akik január 6-án betörtek az amerikai törvényhozás, a Capitolium épületébe.

A főfelügyelő elmondása szerint felül kell vizsgálni, hogy a Pentagon tisztviselői milyen mértékben reagálhatnak arra, ha a Presidential Emergency Satchelt, vagyis az amerikai elnököt mindenhova követő aktatáskát elveszítik vagy ellopják.

Felfegyverzett katonák őrt állnak a washingtoni Capitolium körüli biztonsági zónában 2021. január 19-én
Fotó: J. Scott Applewhite/MTI/AP/

Egy egyesült államokbeli tisztségviselő elmondta, hogy a január 6-i események valóban felgyorsították a táska körüli biztonsági szabályok ellenőrzésének folyamatát. Az ostrom idején ugyanis Mike Pence korábbi alelnök mellett jelen volt egy tartalék aktatáska is a Capitolium épületében.

A Donald Trump előző amerikai elnök felelősségre vonási tárgyalása során nyilvánosságra hozott biztonsági felvételek azonban azt mutatták, hogy Mike Pence korábbi alelnököt és a táskát cipelő tisztet biztonságba terelték, amikor a tüntetők közelebb kerültek a helyszínhez.

– Egyáltalán nem volt veszélyben a táska

– közölte a körülményeket jól ismerő, szintén névtelenül nyilatkozó személy.

Az aktatáska többek között olyan kódokat és információkat tartalmaz, amelyekkel az amerikai elnök atombiztos fedezékbe húzódhat vészhelyzet esetén vagy aktiválhat egy nukleáris támadást.

Ez utóbbi azonban nem ilyen egyszerű, hiszen a hadseregnek is jóvá kell hagynia – vagyis ha a táskát meg is szerezték volna a Capitoliumot megrohamozó tüntetők, a nukleáris támadástól akkor sem kellett volna tartani.

– Gyakran kinyitottam, hogy felfrissítsem tudásomat a tartalmát illetőleg, hiszen mindig tisztában kellett lennünk a benne lévő információkkal, hogy veszély esetén azonnal cselekedhessünk – nyilatkozta korábban a The Associated Press hírügynökségnek Robert Patterson, az egyik olyan katonatiszt, aki Bill Clinton idején hordozta a táskát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.