Hogyan tüntessük el a pénzt a bankrendszerből?

Soros György házi blogján, a Project Syndicaten minap jelent meg a hír miszerint meg kell törni a kereskedelmi bankok kartelljét. Sokak számára elsőre jól hangzó állítás, de valójában hajmeresztő ötlettel álltak elő. A bukott görög pénzügyminiszter, Yanis Varoufakis szerint az egész pénzügyi rendszert még jobban kell centralizálni, méghozzá a központi bankok által létrehozott kriptovalutával. Sorosék úgy „demokratizálnák” a pénz útját, hogy egyetlen – elviekben független – intézmény alá sorolnák be az egészet, közben megfojtva az évszázadok alatt kiépült működő rendszert.

Forrás: Tűzfalcsoport2021. 08. 10. 12:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Egy központi bank elsődleges célja az árstabilitás elérése és annak fenntartása. Emellett felügyeli a pénzügyi rendszer stabilitását, növeli ellenállóképességét és hozzájárul a fenntartható gazdasági növekedéshez. A görög pénzügyi válságba belebukott miniszter pont ezt a rendszert akarja felrúgni, méghozzá a nemzeti bankok által kibocsátott kriptovalutával. Szerinte a válság is megmutatta, hogy a kereskedelmi bankok mennyire sérülékenyek, és az államok elsősorban őket mentik meg, míg a pénz csak nehezen vagy egyáltalán nem csorog le a gazdaság szereplőihez. Ez egy teljesen demagóg állítás, és kevés valóság alapja van. Így ahelyett, hogy a rendszer hibáit tárnák fel és orvosolnák, inkább bedöntenék az egész rendszert egy központilag felügyelt digitális valuta kibocsátásával.

Jelenleg ahhoz, hogy a kereskedelmi bankok pénzt teremtsenek (igen, lehetséges, nem csak a nemzeti bankok) szigorú szabályoknak kell megfelelniük, sőt biztosítékokkal (legtöbbször állampapírok formájában) kell rendelkezniük. Na mármost az új elképzelés alapján a bitcoinhoz hasonló kriptovaluta bevezetésével igazából nem lenne semmi fék a rendszerben (vagy maximum önkényesen kialakítva): elvileg szabadon lehetne dönteni a pénz mennyiségéről, teremtéséről és megszűntetéséről is (!). A kockázat óriási, hisz amíg többszereplős egy pénzügyi rendszer nagyon nehéz visszaélni a hatalommal, míg ha erősen koncentrálódik, avagy Sorosék szerint „demokratizálódik” a pénz útja, egy gyenge kezű intézmény vagy állam könnyen külső erők hatalmába kerülhet.

 

Hogyan is működne a Varoufakis-féle kirptovaluta? Az első lépés, hogy a pénzügyi tranzakciókat minél inkább ki kell szűrni a kereskedelmi bankok tevékenységi köreiből. Egyszerűen a nemzeti bank mindenki számára létrehoz egy digitális számlát, és biztosít mellé egy web- és/vagy mobiltelefon alapú applikációt amin keresztül ingyenesen lehet majd pénzt küldeni. A szerző olyan „apróságokkal” nem foglalkozik, hogy a digitalizáció foka nem minden országban azonos, sőt óriási különbségek vannak mondjuk Norvégia és Magyarország között is. Az így esetlegesen kimaradó szereplőkkel mi lesz?

 

A második lépés, a teljes központosítás. A kereskedelmi bankok és fiókhálózatai azért léteznek, hogy a felmerülő pénzügyi lehetőségeket és nehézségeket a szubszidiaritás elve alapján, a helyi ismereteket figyelembe véve ott kezeljék, ahol felmerül. Namármost azzal, hogy a Soros-féle pénzügyi spekulánsok teljes egészében kiiktatnák a rendszerből ezeket a fiókokat, végeredményben egy központból diktálnák a feltételeket. A nemzeti bankok a kriptovaluta segítségével könnyen teremtethetnek pénzt, feltölthetik az ügyfelek számláját, de ugyanabban a pillanatban akár semmissé is tehetik. Tulajdonképpen egyetlen intézményben futnának össze a szálak, és ahogy korábban említettem, amennyiben a nem mindig szilárd függetlenség veszélybe kerülne vagy egy gyenge kormány van hatalmon, óriási függőségbe lehetne taszítani egy egész országot.

 

De ez még mindig nem elég, hiszen ahhoz, hogy még több pénz csatornázódjon be az új kirptovilágba, az állami adóbevételekre is rátennék a kezüket. Méghozzá adókedvezmények formájában. Például úgy, hogy a piaci szereplőknek lehetőségük lenne előre (!) kifizetni az adójukat. Ezzel a különös „megtakarítási” formával még több pénzt ki lehetne csatornázni a kereskedelmi bankoktól, még nagyobb kényszerhelyzetbe juttatva őket. Viszont belekeverni a fiskális politikát (ráadásul egy évvel előre megfizetett adóról beszélünk) egy kvázi láthatatlan rendszerbe újabb kockázatot jelenthet. Ugyanis a blokklánc technológia segítségével kvázi nyitott könyvről beszélünk, így mindenki minden tranzakciót láthat. Nem beszélve a rendszer nem tökéletes mivoltáról, a pénz könnyen el is tűnhet a legrosszabb esetben.

 

A szerző véleménye szerint a központi bankok digitális kriptovalutája már nem fikció, hamarosan meg fog történni. A nagy kérdés csak, hogy ki fogja uralni a pénzügyi rendszert és a pénz teremtés folyamatát. Valamilyen fura logika alapján a Soros-blog szerint a fent vázoltak jelentenék az emberek és a föld jólétének igaz szolgálatát. Viszont Varoufakis nem is rejti véka alá, hogy aki a pénzügyi tranzakciókat, kamatlábakat és pénz teremtését kontrolálja valójában a politikát is irányítja. Így nyilvánvaló, hogy óriási háborúra kell számítanunk, immár a valósággá vált digitális kriptovaluták világában is.

 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.