Pedofil tartalmakat szűrne ki az Apple a telefonokon

A iPhone- és iPad-tulajdonosok számítsanak rá, hogy az Apple még az idén belekukkant fotótárukba.

Magyar Nemzet
2021. 08. 06. 13:06
A customer holds an iPhone 6s during the official launch at the Apple store in central Sydney, Australia
Már SMS-ben is érkezhet a veszélyes, jogsértő megkeresés Fotó: David Gray Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Apple még ebben az évben olyan szoftvert fog élesíteni, amely kutakodni fog a felhasználók iCloud felhőtárhelyen tárolt fényképei között, s ha gyermekekről készült, nyíltan szexuális tartalmú felvételeket talál, jelenti a megfelelő hatóságnak, nevezetesen az amerikai Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Országos Központjának (NCMEC), amely az üzenetet a megfelelő bűnüldöző szervekhez továbbítja. A pedofília elleni fellépés jegyében a cég az üzenetküldő alkalmazását is átbogarássza, hogy a kapott és küldött képek között nincs-e sértő fotó. Az Apple továbbá a Siri nevű digitális hangasszisztens-alkalmazásának működését is ellenőrizni fogja, s beavatkozik, ha szexuális zaklatásra utaló jeleket talál – írja a Bloomberg amerikai hírügynökség.

 

A cég közlése szerint az ellenőrzés az Egyesült Államokra terjed ki, s az előtt végzik el, hogy a felhasználó feltöltötte volna a felvételeket az iCloudba. A szűrés a gyakorlatban úgy történik, hogy a szoftver a telefonon, tableten talált fotókat összehasonlítja az NCMEC szexuálisan zaklatott gyermekekről összeállított adatbázisával a NeuralHash technológia segítségével. Az eljárás a képeket hash kódokká alakítja, s ezeket vetik össze a szervezet szintén kódolt adatbázisával.
 

Az Apple szerint az eljárás pontos, hibaaránya évente egy az ezermilliárdhoz, mindemellett védi a felhasználó személyiségi jogait. Az Apple ugyanis csak akkor szerez tudomást egy fotóról, ha az megegyezik az adatbázisban tárolttal. A jövőbeni esetleges személyiségijog-sértési vádak elkerülése érdekében a cég részletesen leírta és nyilvánosságra hozta a technológia működését. Az iMessage és más multimédiás üzenetküldő alkalmazásban opcionális a „kémszoftver” használata, a szülők aktiválhatják a gyermekül által használt eszközön. Úgy működik, hogy ha a gyermek szexuális tartalmú fotót kap, a felvétel elhomályosodik, de egy felugró gomb megnyomása visszaélesítést ígér – de erről már a szülő is értesül. Akkor is megy az értesítés, ha a csemete próbálkozik szexfotók küldésével. Mivel az észlelőszoftver csak az eszközön működik, az Apple nem szerez tudomást a tartalomról. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.