Lapozó: Franciaország uniós elnöksége bevezeti az egyetlen uniós menedékkérelmet

Dübörög a francia szemétsztrájk Marseille-ben, már átterjedt a szomszédos nagyvárosra is. A skandináv miniszterek támogatják a strand kézilabdázók sportöltözetének megváltoztatását. Minden ötödik spanyol fiatal férfi úgy véli, hogy nem létezik a nemi erőszak. Franciaország uniós elnöksége szerint jöhet az egyetlen uniós menedékkérelem.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 30. 17:54
Darmanin, Gerald
Les Mureaux, 2020. július 7. Gerald Darmanin, az újonnan kinevezett francia belügyminiszter beszédet mond a Párizs mellett fekvõ Les Mureaux rendõrségén, elsõ hivatalos látogatásán 2020. július 7-én. Az új belügyminisztert Edouard Philippe kormányának július 3-i lemondása után nevezték ki. MTI/EPA/AFP pool/Thomas Samson Fotó: Thomas Samson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dübörög a francia szemétsztrájk Marseille-ben, már átterjedt a szomszédos nagyvárosra is

Csütörtökre Aix-en-Provence városát is elérte a Marseille-ben egy hete kezdődött szemételhordási sztrájk. Nem elég, hogy Marseille teljes területének utcáit már napok óta ellepi a tornyokban álló háztartási hulladék, most már az ékszerdobozka szépségű Aix-en-Provence településre is átterjedt a köztisztaságiak sztrájkja. A két dél-franciaországi városban az elhordatlan szeméttel együtt járó penetráns bűz terjeng, amely egy helyi lakó szerint a lakóházak negyedik emeletéig is felér. A településeken az ideiglenesen kihelyezett óriás szeméttároló konténerek sem segítenek.

A köztisztasági dolgozók sztrájkját a közalkalmazottakra vonatkozó törvény módosítása váltotta ki, amely a kommunális szemét elhordásáért felelős alkalmazottak heti munkaóráját a jelenlegi 28 óráról 35 órára emelné meg, egységesítve azt a többi közalkalmazotti munkakörben előírt munkaidővel. A sztrájk egyelőre ismeretlen ideig folytatódik, a megoldást célzó tárgyalások a szakszervezetek és a régió vezetése között folyamatosak.

Forrás: FRANCEBLEU.FR

Fotók: FRANCEBLEU.FR

A skandináv miniszterek támogatják a strand kézilabdázók sportöltözetének megváltoztatását

Levélben fordult a Nemzetközi Kézilabda-szövetséghez Norvégia, Svédország, Dánia és Izland sportminisztere annak érdekében, hogy a szervezet változtassa meg a strand kézilabda öltözetre vonatkozó előírását. Mint ismeretes, nyáron a norvég strandröplabda női válogatott pénzbüntetést kapott az Európa-bajnokságon, mert sportolóik bikini helyett sortot viseltek. A miniszterek szerint a szabályozás régimódi és diszkriminatív, ezért kérik a szövetséget, módosítsanak az előírásokon.

Forrás: NRK

Minden ötödik spanyol fiatal férfi úgy véli, hogy nem létezik a nemi erőszak

Egy friss felmérésből az derült ki, hogy a spanyol fiatalemberek azt gondolják, hogy a nemi erőszak csak "ideológiai találmány". Az eredményt a tanulmány készítői különösen aggasztónak találják, miután 2017 és 2021 között a nemi erőszakok száma megduplázódott. Anna Sanmartín, a kutatásban résztvevő központ igazgatóhelyettese elmondta: a kérdőívre 1200-an válaszoltak, mindannyian 15 és 29 év közötti fiatalok, akiket a nemek közötti egyenlőségről és egyenlőtlenségről és a nemi identitásokról is kérdeztek. A felmérésből kiderült, hogy 20 százalékkal emelkedett a feminista hangulat a nők körében . A legutóbbi, 2017-es felmérésen még csak 46 százalék tartotta magát feministának, jelenleg ez az arány már 67 százalék. Nemcsak a nők, hanem a férfiak közül is egyre többen tartják magukat a női egyenjogúság képviselőinek. A női nem képviselői arról számoltak be, hogy a legnagyobb egyenlőtlenséget a munkahelyeken tapasztalják. A válaszadók fele úgy ítélte meg, hogy a munkaerőpiac felelősségteljes pozícióiért kisebb eséllyel indul csak azért, mert nem férfinak született.

Forrás: EL MUNDO

Franciaország uniós elnöksége szerint jöhet az egyetlen uniós menedékkérelem

Gérald Darmanin, francia belügyminiszter a BFM TV szerdai adásában beszélt a francia kormány bevándorlással kapcsolatos új intézkedéseiről, például az Algériával, Marokkóval és Tunéziával szemben előző nap bejelentett szigorított vízumfeltételekről.

Darmanin egyúttal arra is emlékeztetett, hogy 2022 januárjától Franciaország veszi át az Unió Tanácsának soros elnökségét. Féléves mandátuma alatt a francia kormány egyik prioritása lesz az „egyetlen uniós menedékkérelem” bevezetése, amelynek célja a közös európai menekültügyi rendszer egyszerűsítése, a menedékkérelmek elbírálásának a felgyorsítása és a duplikációk kiküszöbölése lesz. Darmanin elmondta, hogy a francia kormány már dolgozik az Európa-szerte érvényes egyetlen közös kérelem ötletének részletein, és először a most alakuló új német kormánnyal fognak a kidolgozott tervekről egyeztetni. Az uniós elnökségre készülő Franciaország elképzelése az, hogy az „egyetlen uniós menedékkérelem” rendszerében bármely tagországban is adja le a menedékkérő a kérelmét, pozitív elbírálás esetén mindenhol érvényes lesz. „Az unió tagországainak egységes vízumkiadási politikával és egymással megosztott információs rendszerrel is kell rendelkeznie a cél megvalósítása érdekében” – mondta Darmanin.

Forrás: FRANCETVINFO.FR

Borítókép: Gérald Darmanin francia belügyminiszter; Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Thomas Samson

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.