Brüsszelnek nem sikerült békejobbot nyújtania

A hosszú éveken át tartó brexittárgyalások egyik lezáratlan fejezete a megállapodáshoz csatolt észak-írországi protokoll, amely nemcsak az Egyesült Királyságon belül okozott zűrzavart, hanem az Európai Unió és Nagy-Britannia kapcsolatát is elmérgesítette. A blokk szerdán előállt a meglévő protokollt érintő megoldási javaslataival, London azonban gyökeres változásokat követel.

2021. 10. 14. 15:52
Anti-Brexit protesters gather opposite the Houses of Parliament, in London, Britain
A Westminsterben a jövő héten harmadszor szavaznak a kilépési megállapodásról Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – Az észak-írországi protokoll újratárgyalása bizonytalanságot szülne, vagyis ellenkező hatást váltana ki, mint amire szükségünk van – jelentette ki az EU egyik tisztségviselője szerdán. 

– Azért tartottak három és fél évig a protokoll körüli megbeszélések, mert nagyon bonyolult a helyzet. Úgy gondoljuk, elértük az egyetlen működőképes megoldást

– tette hozzá. 

Az éveken át tartó brexittárgyalások egyik legnagyobb kihívását az jelentette, hogy a felek elkerüljék az Ír-szigeten belüli fizikai határ visszaállítását, hiszen az Ír Köztársaság és Észak-Írország között évek óta semmiféle ellenőrzés nincs. Vámhatár felállítása nélkül viszont az Egyesült Királyságnak – Észak-Írországon keresztül – egyfajta hátsó bejárata lett volna az Európai Unió egységes piacához, mivel Írország az unió tagállama. 

A megoldást végül az észak-írországi protokoll jelentette, amely nem az Ír-szigeten, hanem Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között, az Ír-tengeren alakított ki vámhatárt. 

Az észak-írországi protokoll hatására azonban zavar keletkezett a kereskedelemben: az áruk késve érkeznek, a polcok üresen állnak az északír üzletekben. A koronahű északír unionisták pedig úgy látják, hogy a brexitmegállapodás elszakítja őket az Egyesült Királyság többi részétől – elégedetlenségük tavasszal évek óta nem tapasztalt erőszakos tüntetésekbe és összecsapásokba torkollott.

David Frost brit brexitügyi miniszter kedden figyelmeztette is az EU-t, hogy a protokoll újratárgyalásának elmulasztása történelmi tévedés lenne, és arra világítana rá, hogy az EU nem fordít elég figyelmet az észak-írországi zűrzavar enyhítésére. Míg egy újabb protokoll megvitatásáról Brüsszel hallani sem akar, a vámellenőrzések könnyítését javasolta partnerének. Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja elmondta: 

az új intézkedések alapján az Angliából, Walesből vagy Skóciából Észak-Írországba tartó élelmiszerek többségénél nyolcvan százalékkal csökkenne a vámellenőrzés mértéke, valamint az adminisztratív teendőkből eredő papírmunka is a felére esne vissza. 

Hangsúlyozta ugyanakkor: az európai belső piac integritásának védelme érdekében Londonnak garanciákat kell adnia arra, hogy egy adott árut csak az Egyesült Királyságban szánnak értékesítésre. Brüsszel így ragaszkodik hozzá, hogy az Egyesült Királyság biztosítson hozzáférést az uniós tisztviselőknek az áruk mozgását nyomon követő adatbázisaihoz, és állítson fel határellenőrzési állomásokat az északír kikötőkben.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja az észak-írországi protokollra vonatkozó javaslatait ismertető brüsszeli sajtóértekezleten 2021. október 13-án Fotó: Olivier Hoslet

Az EU viszont elutasította London azon kérését is, hogy szüntessék meg az Európai Unió Bíróságának (EUB), vagyis a blokk legfelsőbb bíróságának felülvizsgálati jogát az észak-írországi protokollra nézve. 

Az Egyesült Királyság érvelése szerint ugyanis rendkívül szokatlan, hogy egy nemzetközi szerződésben részt vevő felek egyike a másik fél intézményeinek joghatósága alá tartozzon. 

– Ha az Egyesült Királyságnak efféle aggodalmai vannak, hatalmas szakadék tátong azok között a javaslatok között, amelyeket mi ma letettünk az asztalra és a brit kormány követelései között

– jelentette ki egy uniós tisztségviselő. Brüsszel szerint London pár héten belül átvizsgálja az elé került javaslatokat, ám nagyon valószínűnek látszik, hogy elutasítja azokat. Kompromisszum hiányában pedig még az is megtörténhet, hogy az Egyesült Királyság egyoldalúan felfüggeszti az észak-írországi protokollt. Ez a döntés azonban a feszültségek eszkalációjához, sőt mi több, kereskedelmi háborúhoz is vezethet a két fél között.

Borítókép: A britek uniós kilépése (brexit) ellen tüntetők 2019-ben Fotó: Toby Melville

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.