Lapozó: A spanyol jobboldal győzelemre készül a jövő évi választásokon

Ferenc pápa azonnali és konkrét és megoldásokat sürget a klímaválságra · Aránytalanul magas a migránsok száma a szexuális és a pedofil bűnözők között Finnországban · Merényletet terveztek dzsihadisták a holland bevándorlásellenes politikusok ellen · Győzelemre készül a jövő évi választásokon a spanyol jobboldal.

Forrás: Mediaworks2021. 10. 04. 18:00
CASADO BLANCO, Pablo
Madrid, 2020. július 29. Pablo Casado, az ellenzéki spanyol Néppárt vezetõje felszólal a spanyol parlament alsóházának plenáris ülésén 2020. július 29-én. A tanácskozáson Pedro Sánchez kormányfõ beszámolt a testületnek az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójáról, amelyen a tagállamok vezetõi elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti idõszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot. MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo Fotó: Emilio Naranjo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa azonnali és konkrét és megoldásokat sürget a klímaválságra

Ferenc pápa negyven vallási vezetőt és tudóst fogadott, akik a glasgowi klímacsúcs előkészítésére érkeztek a Vatikánba. „Azonnali és konkrét válaszokra van szükség a precedens nélküli klímaváltozás megoldására, mely egyben értékválság is. A jövő nemzedékeinek bátorításra és lelki közelségre van szüksége” – hangsúlyozta a pápa a résztvevőkhöz intézett levelében. Minden szoros kapcsolatban áll egymással, nemcsak a tudományok, hanem a lelki örökségünk között is összefüggés van – hívja fel a figyelmet a pápa. A Hit és tudomány a Cop26 tükrében elnevezésű konferencián más felekezetek vezetői is részt vesznek Al Azhar főimám, Ahmad Al-Tayyeb imám, Justin Welby canterbury-i érsek, I. Bertalan konstantinápolyi pátriárka, Pietro Parolin államtitkár és Richard Gal:lagher érsek, az államközi kapcsolatok részlegének vezetője. „Közös felelősségvállalással, részvétellel és odaadással van remény arra, hogy a jövő nemzedékeinek egy élehető világot hagyjunk örökségbe” – mondta Róma püspöke az ökomenikus konferencián elhangzott beszédében.

Forrás: repubblica.it

Aránytalanul magas a migránsok száma a szexuális és a pedofil bűnözők között Finnországban

A finnországi szexuális bűncselekmények statisztikáiban az elmúlt években nagymértékben megnőtt a külföldön született bűnelkövetők aránya, számolt be róla a Marin-kormány által készíttetett friss felmérés. A kutatás szerint 2020-ban a Finnországban elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetőinek 38 százaléka volt külföldi születésű, miközben az első generációs bevándorlók a finn lakosságnak mindössze hét százalékát teszik ki. 

A felmérés azt is megállapítja, hogy a külföldön született migránsok a gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszakban is nagyobb arányt képviselnek a lakossági reprezentációjukhoz képest. A szexuális bűncselekményeket kiváltó tényezők között a kutatók kiemelik az alacsony társadalmi státuszt, a társadalmi érintkezés hiányát, az antiszociális viselkedést vagy a korábban is fennálló bűnözői életmódot. A felmérésben megszólaltatott szakemberek szerint azonban a szociális nehézségek egyike sem felelős önmagában a szexuális bűncselekmény elkövetéséért, a nemi erőszakot az ezekhez párosuló magatartásbeli problémák váltják ki: a problémamegoldó képesség hiánya, az impulzív személyiség, aki sem érzelmeit, sem késztetéseit nem tudja kontrollálni. 

Forrás: sputniknews.com

Merényletet terveztek dzsihadisták a holland bevándorlásellenes politikusok ellen 

A múlt héten Eindhovenben letartóztatott dzsihadistákról kiderült, hogy kifejezetten három holland politikus ellen akartak merényletet végrehajtani. A halállistájukon Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök, valamint Geert Wilders és Thierry Baudet bevándorlásellenes politikusok szerepeltek. Rendőrségi források szerint nem világos, hogy a terrorcselekmény előkészítésének melyik szakaszában tartóztatták le az iszlamistákat, az mindenesetre árulkodó, hogy Mark Rutte épp a múlt héten kapott megerősített biztonsági kíséretet. A kilenc lehetséges terrorista mindegyike rendelkezik holland állampolgársággal, egyikük Afganisztánban született. 18 és 31 év közötti férfiakról van szó. Az egyikük ügyvédje a holland lapoknak arról beszélt: szó sincs konkrét merénylet előkészítéséről, a letartóztatottak „bódult hangulatban” szarkasztikus és rossz humorú üzeneteket osztottak meg egymással, ezekben esett szó a holland politikusok fenyegetéséről.

Forrás: nos.nl

Győzelemre készül a jövő évi választásokon a spanyol jobboldal

Hétvégén a Néppárt (Partido Popular) megtartotta éves közgyűlését a valenciai bikaviadal-arénában, ahol telt ház fogadta a párt vezetőjének beszédét. Pablo Casado kijelentette: „Készen állunk a győzelemre. Innen már csak az elnöki palotába vezet az út.” Sajtóbeszámolók szerint a kongresszus hosszú idő után most először emlékeztetett a Néppárt múltjának legerősebb szakaszaira. A pártvezér egy órát töltött el a Sánchez-kormány reformjainak ízekre szedésével, majd közölte: amint megtörténik a kormányváltás, minden szélsőséges baloldali törvényt vissza fognak vonni, kezdve az oktatási reformokkal. Beszélt a Brüsszelbe menekült, majd az olasz hatóságok által letartóztatott, de végül szabadon engedett exkatalán elnökről, Carles Puigdemontról is. Közölte: a jobboldal célja, hogy a Katalónia függetlenségét egyoldalúan kikiáltó nacionalista vezetőt mielőbb Spanyolországba hozassa, és felelősségre vonja tetteiért. Casado kiemelte a jobboldal elmúlt évtizedekben tett kulcsfontosságú lépéseit, köztük az euró bevezetését és az ETA baszk terrorszervezet felszámolását, melyek Spanyolország fejlődését és védelmét szolgálták. Casado szerint pártja sokat tett azért, hogy programjai átdolgozásával újra megerősödjön, és ennek sikerét bizonyítják a tavaszi madridi választások, ahol megalázó fölénnyel utasították maguk mögé a baloldal képviselőit. 

Forrás: elmundo.es

A borítóképen: Pablo Casado, az ellenzéki spanyol Néppárt vezetője. Fotó: MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.