Strasbourg minél „színesebb” médiapiacot kér a tagországoktól

A Bizottság után az Európai Parlament is a migránsok és LMBTQ-személyek bevonását sürgeti.

Magyar Nemzet
2021. 10. 15. 16:39
null
Brüsszel, 2021. április 26. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Parlament plenáris ülésének elsõ napján az EP brüsszeli üléstermében a koronavírus-járvány idején, 2021. április 26-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) plenárisán a jövő héten mutatják be a testület oktatási és kulturális bizottságában előkészített jelentését, ami a pandémia médiára gyakorolt hatását firtatja, s egyben a médiaszektor gyors helyreállítását célozza meg. A képviselők által megvitatandó dokumentumban az EP szorgalmazza, hogy a kulturális és kreatív, illetve audiovizuális és médiaágazatokat mielőbb segítsék ki anyagilag: mint írják, az unió állampolgárainak információhoz való hozzáférése kulcsfontosságú. A 25 oldalas dokumentumban emlékeztetnek többek között arra is, hogy a sajtónak az Európai Unió tevékenységéről is minél átfogóbb képet kell nyújtania. 

A sorok között helyet kap az EP azon szempontja is, miszerint

 a tagállamoknak a demokratikus, inkluzív és fenntartható médiapiac érdekében törekedniük kell rá, hogy több nő, etnikai kisebbségi, migráns és menekült, LMBTQ-személy, valamint fogyatékkal élő kapjon helyet a szektorban.

Emlékezetes, a sajtó mindenkori helyzete gyakorlatilag állandó slágertéma Brüsszelben. Az Európai Bizottság (EB) épp szeptemberben állt elő az újságírók biztonságos munkavégzésére vonatkozó ajánlásokkal: az Ursula von der Leyen vezette testület ebben szintén azt kéri a tagállamoktól, hogy karolják fel a női, valamint kisebbségekhez tartozó újságírókat segítő kezdeményezéseket. Az ajánlások megfogalmazásakor az EB kifejezetten saját genderstratégiáját, antirasszizmusról szóló kezdeményezéseit, illetve a migránsok integrációjára vonatkozó cselekvési terveit ajánlotta az EU-országok figyelmébe. Brüsszel nagyívű digitális stratégiájában lényegében ugyanezek a mérlegelendő szempontok.

Írtunk róla: az EP főként liberális képviselőkből álló delegációja épp a konzervatív vezetésű Szlovéniában vizsgálja a médiahelyzetet. Múlt hónapban a képviselők a lengyel sajtószabadságot vették górcső alá Strasbourgban. A magyar sajtó helyzete is rendszeresen téma az uniós döntéshozóknál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.