Több száz fiókot találtak, ami a migrációt ösztönzi a közösségi oldalakon

Majdnem ötszáz olyan fiókot talált az Europol a közösségi oldalakon, amelyek a Fehéroroszország felől az EU-ba irányuló illegális bevándorlást ösztönzik. Ezek hamis személyazonosító okmányokat vagy illegális személyszállítási szolgáltatásokat hirdettek.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 12. 23. 13:54
null
Bihács, 2019. december 12. Mobiltelefonját nézi egy migráns az északnyugat-boszniai Bihács Bira befogadóállomásán 2019. december 12-én. A boszniai hatóságok két nappal ezelõtt kezdték el a Bihácshoz közeli vucjaki migránstáborban sátorozó migránsok elszállítását és a tábor felszámolását. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss felmérés pedig arra mutat rá, hogy a lengyelek nagy többsége támogatja a lengyel–fehérorosz határon épülő határzárat az illegális határátlépések visszaszorítása érdekében – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az EU bűnüldözési szerve, az Europol a litván, lett, lengyel, észt és német hatóságok bevonásával 455 olyan fiókot tárt fel a közösségi oldalakon, amelyek az illegális migrációt ösztönözték – írja az Euronews.

Ezek a fiókok hamis személyazonosító okmányok, vízumok értékesítését és illegális személyszállítási szolgáltatásokat hirdettek, ezzel népszerűsítették az illegális bevándorlást.

Az új fehéroroszországi migrációs útvonalat a közösségi oldalakon és a különböző üzenetküldő alkalmazásokon keresztül reklámozták a migránsoknak. A platformokkal való visszaélés következtében megnőtt a határátlépési kísérletek száma, áll az Europol közleményében.

A V4NA nemzetközi hírügynökség szerint, nyilvánosságra kerültek olyan Telegram-beszélgetések is, amelyekből kiderült, hogyan 

oktatják az illegális bevándorlókat arra, hogy miként használhatják fel a gyerekeket propagandaanyagok készítéséhez, amit elküldhetnek majd a nemzetközi szervezeteknek.

A megosztott képernyőfelvételeken arab nyelven írt üzenetek láthatóak, amelyeket a határon lévő migránsoknak küldtek, és az áll bennük, hogy miként tudnak „erős” képeket készíteni. 

Az egyik tanács szerint például, „vedd fel a gyerekeket, öleld meg őket, nézzetek ki koszosnak és fáradtnak”.

Egy másik hozzászóló pedig gyerekeket keresett propagandaanyagok gyártásához. 

Az erdőben élő barátainknak szüksége van egy gyerekre, hogy videót tudjunk készíteni, amelyet elküldenénk a szervezeteknek

– írták a Telegram-beszélgetésben.

Az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex január és november 30-a között csaknem 8000 illegális határátlépést észlelt az EU keleti határain, ami 13-szor több, mint 2020-ban, és 12-szer több, mint 2019-ben.

A lengyelek 58 százaléka nem szeretné, hogy a Fehéroroszország felől érkező bevándorlók menedékjogot kérhessenek Lengyelországban, derül ki a CBOS közvélemény-kutató intézet friss felméréséből.

A kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 66 százaléka támogatja a lengyel–belorusz határon épülő határzárat az illegális migráció megfékezése érdekében, és 54 százalékuk támogatja a lengyel kormány intézkedéseit, amelyeket a határon kialakult válságban hozott – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Borítókép: mobiltelefonját nézi egy migráns az északnyugat-boszniai Bihács Bira befogadóállomásán 2019. december 12-én (MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.