Kevés az esély a bolgár–északmacedón megállapodásra

Az albán és északmacedón uniós csatlakozást blokkoló bolgár vétó feloldása nem tűnik valószínűnek.

2022. 01. 14. 5:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhalasztották Kiril Petkov bolgár miniszterelnök szkopjei látogatását, miután az egész kormány önkéntes karanténba vonult.

Az eredetileg január 18-ra tervezett utazás célja, hogy még a féléves francia elnökség ideje alatt megegyezzenek Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére vonatkozó bolgár vétó feloldásáról.

A bolgár közvélemény és politikai elit szemében egy ilyen megállapodás a nemzeti érdekek feladását jelentené és alapjaiban rengetné meg az alig egy hónapja összetákolt négypárti kényszerkoalíciót, (amely gyakorlatilag ötpárti, mert Rumen Radev államfő saját miniszterei révén szintén benne van). 

A napokban megtartott, közel hatórás nemzetbiztonsági tanácskozáson végül Radev államfő megerősítette az előző Boriszov-kormány álláspontját a bolgár vétóról, amely szerint „Észak-Macedónia és az EU közötti csatlakozási tárgyalások megkezdését nem a határidőkhöz kell kötni, hanem a valódi eredményektől kell függővé tennie, beleértve a macedóniai bolgárok jogainak érvényesítését is”.

Továbbá megállapították, hogy a Szófia és Szkopje közötti 2017-es szerződés aláírása óta a tagjelölt ország négy éven át semmit sem tett annak végrehajtása ügyében. A tanácskozáson elért konszenzus megmutatta, hogy Radev államfő szava még mindig döntő, és a nagy nemzetközi nyomás ellenére a bolgár politika összezár a nemzeti érdekek mellett. Ebből a szempontból nézve a karanténszünet a lehető legjobbkor jött a kormány számára.

A Deutsche Welle bolgár nyelvű hírportálja a bolgár–északmacedón konfliktust a következőképpen jellemezte:

A bolgárok nemzetként fenyegetve érzik magukat, mert a macedónok ellopják múltjukat és nyelvüket. Ők viszont nemzetként érzik magukat fenyegetve, mert ha a történelmük és a nyelvük bolgár, akkor aligha tekinthetők már nemzetnek.

A konfliktus feloldhatatlannak tűnik, bármelyik kormány enged a másik nyomásának, azonnali bukásra van ítélve. Ráadásul a 2019-ben megkötött görög–macedón névváltoztatási szerződés elvágta Szkopje mozgásterét, hogy az antik korszak irányába eresszen történelmi gyökereket, így az észak-macedónoknak már nincs hova hátrálniuk. Marad a Bulgária-ellenségkép és a titói szláv irányvonal. Egyes politikai vélemények szerint Észak-Macedónia bolgárellenes érzelmeit a szerb szolgálatok keltették és táplálják évtizedek óta.

A macedón tankönyvekben a bolgárok továbbra is keletről jött tatárokként, egykori fasiszta megszállókként vannak feltüntetve. Ezenfelül az országban gyakoriak a bolgár emlékhelyek, bolgár identitású hősök sírjainak gyalázása.

A bolgárok ragaszkodnak az „egy nép, két ország” álláspontjukhoz, és hogy a macedón nyelv egyfajta bolgár nyelvjárás. 1945-ig közös volt a két nép történelme, amíg Moszkva, Belgrád és a Komintern ki nem találta a macedón önálló nemzetet.

Bulgária vétója azonban nem csak Észak-Macedóniát gátolja uniós csatlakozásában: az albán tárgyalások is zátonyra futottak keleti szomszédja konfliktusa miatt, ugyanis a két országot az EU csak együtt hajlandó felvenni tagjai közé. Ezzel kapcsolatban Dimitar Kovacsevszki északmacedón miniszterelnökjelölt január 12-én találkozott és tárgyalásokat folytatott Ilir Meta albán elnökkel. Mindketten kifejezték, hogy a két szomszédos baráti ország ugyanazokat az értékeket vallja, és közös jövőjük van. Reményüket fejezték ki, hogy mindkét ország hamarosan megkezdi az EU-tagságról szóló tárgyalásokat, mert mind Észak-Macedónia, mind Albánia mindent megtett, amit kértek tőle.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock/Nina Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.