Politikai csatatér lett az ostrom évfordulójából

Egy év telt el a washingtoni Capitolium épületénél erőszakba torkollott tüntetés óta. Az öt ember életét követelő atrocitások örökségéről, az ügyet vizsgáló bizottsági nyomozás lehetséges kimeneteléről és az amerikai társadalom megosztottságáról Magyarics Tamás, az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója nyilatkozott lapunknak.

2022. 01. 06. 6:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma Amerika-szerte tartanak megemlékezéseket a Capitolium precedens nélküli ostromának évfordulóján. Demokrata oldalon Joe Biden elnök és alelnöke, Kamala Harris is felszólal, Nancy Pelosi házelnök pedig egész napos programtervvel készült. A republikánusok részéről Donald Trump tervezett sajtótájékoztatót tartani, azonban ez végül elmarad; a volt elnök az eseményeket vizsgáló, Január Hatodika nevet viselő bizottság hamis vádjaira és feszültségkeltésére hivatkozva mondta le a rendezvényt. Megrendezi azonban a Look Ahead America nevű konzervatív szervezet azt az egyik washingtoni börtön elé szervezett rendezvényt, amelyen gyertyagyújtással emlékeznek a letartóztatott tüntetőkre. − A kérdés az, hogy a két tábor szervez-e ellentüntetést a másik rendezvényeire − válaszolta Magyarics Tamás arra a kérdésünkre, hogy számíthatunk-e zavargásokra az évfordulón. Ez egyébként az elmúlt hónapokban többször megtörtént, és általában a Trumpot támogató eseményeken szokott probléma lenni a szélsőséges baloldali ellentüntetőkkel − tette hozzá a szakértő. 

Trump vádjai a vizsgálóbizottsággal szemben egyébként nem alaptalanok. Az eredetileg kétpártira tervezett testület jelenleg 7:2 arányban demokrata képviselőkből áll, valamint a két republikánus, azaz Liz Cheney és Adam Kinzinger is a Republikánus Párt Trump-ellenzéki csoportjához tartozik. Így nem meglepő, hogy a bizottság a nyomozást megpróbálja elhúzni egészen az idén novemberben esedékes félidős választásokig. Nyilvánvaló, hogy a demokraták közvetlenül a választások előtt szeretnének kihozni egy olyan jelentést, amely a teljes felelősséget a Trump-adminisztrációra hárítja. Ehhez hozzátartozik az is, hogy az elmúlt egy évben Biden elnök és pártja népszerűsége is sokat csökkent, ellenben a Republikánus Párttal, melynek fontos arcai sikeresen el tudták magukat határolni az erőszakos eseményektől − magyarázta Magyarics, aki hozzátette: ettől függetlenül nagyon fontos lenne kideríteni az igazságot, hiszen az incidens az amerikai történelemben példa nélküli.

Tüntetők másznak fel a washingtoni Capitolium nyugati falán. A zavargások során öt ember vesztette életét. Fotó: AP/Jose Luis Mangana

− A vizsgálat kapcsán jelenleg több küzdelem zajlik: megpróbálnak beidézni volt kormánytisztviselőket, például Trump egykori kabinetfőnökét, Mark Meadowst, illetve szeretnék elérni, hogy a volt elnök ügyvédjei olyan dokumentumokat, telefonbeszélgetések átiratait és e-maileket adjanak ki, amelyek az ominózus három órában − Trump beszéde, a zavargások megindulása és az akkori elnök békés hazamenetelre való felszólítása közötti időszak − készültek. Ez utóbbi a legfelsőbb bíróság döntésére vár, amire hamarosan sor kerülhet − vázolta fel a nyomozás jelenlegi állását Magyarics Tamás. A testület dolgát nehezíti, hogy sok volt kormánytisztviselő nem jelenik meg a meghallgatásokon. Így tett például Roger Stone, Trump egykori tanácsadója, Steve Bannon, a volt elnök egyik akkori fő stratégája ellen pedig per is indul a kongresszus megsértése miatt, ami várhatóan júliusban veszi majd kezdetét. A demokrata többségű bizottság azt is ki akarja vizsgálni, hogy lehetett-e tudomása valamely kormánytisztviselőnek arról, hogy a tüntetők erőszakosan terveznek fellépni. Muriel Bowser washingtoni demokrata polgármester felelősségével azonban egyáltalán nem foglalkozik a testület.

A szakértő kiemelte: a meghallgatások és a nyomozás elhúzódó folyamata miatt a január hatodikai események körül zajló történések már kevésbé érdekesek a közvélemény számára. Míg pár hónappal ezelőtt a társadalom döntő többsége szerette volna megbüntetni azokat, akik erőszakosan vettek részt a tüntetéseken, ez mára már csak ötven százalék körüli arány. A demokraták egyértelműen elítélik a történteket, a republikánusok többsége is így gondolkodik, és az alkotmány elleni támadásnak minősítik a történteket. Azonban még mindig van egy jelentős választói réteg, amely Trump hátországát biztosítja (körülbelül 40-45 millió fő). Ők úgy gondolják, hogy a választásokat elcsalták, így jogosak voltak a tüntetések. Ezért ha most tartanák az elnökválasztást, akkor szinte biztosan Donald Trump lenne a republikánusok jelöltje, és valószínűleg le is győzné a gyengén teljesítő Joe Bident − elemezte a helyzetet a szakértő, aki hozzátette: 2024-ig még rengeteg változás következhet be, fontos kérdés az is, hogy a potenciális republikánus elnökjelöltek, mint például Ted Cruz texasi szenátor vagy Ron DeSantis floridai kormányzó hogyan tudják felépíteni magukat addig. 

Borítókép: Tüntetők próbálnak bejutni a washingtoni Capitolium épületébe 2021. január 6-án (Fotó: USA Today/Jerry Habraken)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.