Antony Blinken: Elítéljük az észak-koreai rakétakilövéseket

Az amerikai, a dél-koreai és a japán külügyminiszter a provokáció befejezésére szólította fel Phenjant.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 13. 10:41
null
Szöul, 2022. január 30. Észak-koreai rakétakilövésrõl szóló tudósítás a szöuli fõpályaudvaron 2022. január 30-án. A dél-koreai hadsereg szerint Észak-Korea egy közép hatótávolságú ballisztikus rakétát indított el ezen a napon a .nyílt tenger irányába A mostani észak-koreai rakétakísérlet már a hetedik az év eleje óta. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun Fotó: Ahn Jung Dzsun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-koreai, az amerikai és a japán külügyminiszter szombaton felszólította Phenjant, hagyjon fel a térségben végzett destabilizációs tevékenységével és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, valamint tartsa tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vonatkozó határozatait.

Elítéljük az észak-koreai rakétakilövéseket és Észak-Korea törvénytelen rakétafejlesztési programját, amelyek egyértelműen megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait szögezte le Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hawaii Honoluluban, Jui Jong Csung dél-koreai és Hajasi Josimasza japán hivatali partnerével közösen tartott sajtótájékoztatóján. A találkozót nem sokkal azután rendezték, hogy 

Észak-Korea januárban hét rakétakísérletből álló tesztsorozatot hajtott végre, amire 2017 óta nem volt példa.

A sajtótájékoztatón Jui Jong Csung szintén bírálta a phenjani műveleteket, és felszólította Észak-Koreát, szüntesse be őket. Blinken mindeközben nem zárta ki, hogy a phenjani vezetés az ukrán válság mélyülése közepette is folytatja a fellövéseket, ám hangsúlyozta: Washington e műveleteket más konfliktusok mellett sem hagyja figyelmen kívül, és erre jó példa az ügyben összehívott háromoldalú egyeztetés is.

A tárcavezetők közös közleményben kiálltak a Phenjannal való párbeszéd mellett, s felszólították Észak-Koreát, maradéktalanul tartsa be a nukleáris vagy ballisztikusrakéta-kísérleteket tiltó ENSZ-határozatokat. A tárgyalásokat követően a dél-koreai külügyminiszter külön is egyeztetett japán és amerikai hivatali partnereivel. Mindeközben a héten Mun Dzse In dél-koreai elnök arra figyelmeztetett, hogy 

újabb válsághelyzet alakulhat ki a Koreai-félszigeten, ha Phenjan beváltja fenyegetéseit, és újra nagy hatótávolságú rakétákat tesztel.

ENSZ-szakértők február elején arról számoltak be, hogy Észak-Korea a BT határozatait megszegve folytatja nukleáris és ballisztikusrakéta-programjainak végrehajtását, egyebek között igyekszik növelni hasadóanyag-gyártási kapacitását.

Borítókép: Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítás a szöuli főpályaudvaron 2022. január 30-án (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.