Rejtett eszközök okozhatták a Havanna-szindrómát

A megbetegedésekért egyesek Oroszországot gyanúsítják, de erre nincs bizonyíték.

Magyar Nemzet
2022. 02. 03. 11:40
A CIA logója a szervezet Virginia állambeli Langleyben levő székháza padlóján. Fotó: MTI/EPA/Abaca/Olivier Douliery/poo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rejtett eszközök által kibocsátott irányított energiaimpulzusok okozhatták a Havanna-szindrómaként ismert tünetegyüttest amerikai diplomatáknál az Egyesült Államok hírszerző közösségének legutóbbi jelentése szerint – írja a BBC. A tegnap megjelent jelentés készítői több mint ezer titkosított iratot vizsgáltak meg, és több tanúval, valamint egyéb módon érintett személlyel készítettek interjúkat.

Ezek alapján megállapították, hogy a szokatlan tüneteknek – amelyek között hirtelen egyensúlyvesztés, a fülben vagy a fej egyik oldalán jelentkező erős nyomásérzet, valamint álmatlanság, folyamatos hányinger és kimerültség szerepel – nem környezeti vagy egyéni egészségügyi okai vannak, hanem

nagy valószínűséggel egy külső forrás által keltett inger váltja ki őket.

A tanulmány szerint erre leginkább egy rádiófrekvenciás tartományban működő készülék alkalmas, aminek szabványtól eltérő antennái lehetnek ilyen hatással az emberi szervezetre. Az ezek által keltett energiaimpulzusok képesek a levegőben terjedni, és akár épületek falain is átjutni.

A BBC által idézett jelentés ugyanakkor nem foglal állást, vagy tartalmaz megállapításokat arról, hogy a hullámokat kibocsátó eszköz hogyan nézhet ki; hogy kifejezetten ártó, vagy inkább megfigyelési szándékból vezérelve alkalmazták; és arról sem, hogy ki követhette el ezeket az akciókat. Az amerikai kormányzatban többen – emlékeztetve az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének mikrohullámokkal történő sugárzását 1953 és 1976 között – 

Oroszországot gyanúsítják, azonban nem állnak rendelkezésre ezt alátámasztó bizonyítékok.

Avril D. Haines, az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Igazgatója, és William J. Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója közös nyilatkozatukban a tünetekben szenvedők folyamatos ellátásán túl az igazság teljes felderítését ígérik.

Folytatni fogjuk a vizsgálatokat, ugyanilyen elszántsággal, bármennyi időbe is teljen

– hangsúlyozták.

Az először 2016-ban, az Egyesült Államok kubai nagykövetségén dolgozók körében észlelt egészségügyi problémákat kezdetben a diplomáciai munkával járó stressznek és fáradtságnak tulajdonították, azonban az egyre újabb, földrajzilag egymástól elkülönülő (többek között Kínában, Németországban, Ausztriában), de majdnem mindig az Egyesült Államokat képviselő diplomaták kárára történt esetek és az azokat követően tapasztalt, hosszan tartó egészségügyi problémák miatt vizsgálatok indultak. Ezek rendre a bizonytalansági tényezők hangsúlyozásával zárultak; a DW.com által is idézett, 2022 

januárjában közzétett önálló CIA-vizsgálat például még egyértelműen kizárta az ellenséges elkövetőket, illetve pszichológiai és egyéb egészségügyi okokat nevezett meg a megbetegedések fő okaként.

A 2022. februári jelentés pedig épphogy visszahozta egy esetleges ellenséges másik fél létének lehetőségét.

A Havanna-szindróma lehetséges kiváltójaként emlegetett rádiófrekvenciás eszköz létezése egyelőre nem bizonyított, azonban más jellegű, de ugyanúgy az idegrendszerre ható, nem halálos eszközök alkalmazása napjainkra már kimondottan elterjedtnek számít. Ilyen a például az Egyesült Államok és Csehország rendfenntartó erői által tömegoszlatásra, de több más rendőrség által 2020 folyamán a járványügyi intézkedések ismertetésére használt, hangágyúként is ismert nagy hatótávú akusztikus eszköz (LRAD), vagy az amerikai haditengerészet által kifejlesztett, a célzott személy beszédkészségét zavaró akusztikus elfogó és zavaró eszköz (AHAD).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.