A születés pillanatáig engedélyezhetővé tenné az abortuszt a WHO

Megszüntetnék azt a kötelezettséget is, hogy orvosi személyzet hajtsa végre ezeket a beavatkozásokat – írja a Mandiner.

Forrás: Mandiner.hu2022. 03. 17. 17:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég új, egészen extrém irányelveket fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az abortuszokkal kapcsolatban. Ennek értelmében a WHO azt javasolja minden ország számára, hogy korlátozás nélkül legalizálják a terhességmegszakítást, amit így egészen a születés pillanatáig el lehetne végezni minden ok nélkül. És itt még nincs vége a hajmeresztő javaslatoknak – adta hírül a Vasárnap.hu.

A javaslatok között szerepel

  • a terhesség bármilyen korban történő megszakítása, azaz közvetlenül a születésig végezhető abortusz,
  • megszüntetnék azt a kötelezettséget is, hogy a beavatkozásokat kizárólag orvosi szakszemélyzet lássa el,
  • nem lenne várakozási (gondolkodási) idő sem,
  • a kiskorúaknak nem lenne szükséges szülői beleegyezés,
  • valamint előírnák a beavatkozás népszerűsítését és az egészségre veszélyes, otthon is elvégezhető abortusz hozzáférhetővé tételét is.

A biztonságos abortusz elengedhetetlen része az egészségügyi ellátásnak

– fogalmazott Craig Lissner, a WHO szexuális és reproduktív egészségért és kutatásért felelős igazgatója. Szerinte ugyanis majdnem minden haláleset és sérülés, amelyet nem biztonságos abortusz okoz, megelőzhető. 

Ezért azt javasolják, hogy a nők és lányok szabadon férjenek hozzá az abortusz- és családtervezési szolgáltatásokhoz, amikor csak szükségük van rá.

A nemzetközi ügynökség sajtóközleményében életmentő ellátásnak titulálja az abortuszt, ám a jelentésében akaratlanul elismeri, hogy ez nem igaz. Az irányelvek ugyanis több helyen említik a magzati halált, amivel éppen azt fogalmazzák meg, hogy egy meg nem született, egyedülálló, élő emberi lény hal meg az eljárás során.

A nő élete az, ami számít, az ártatlan gyermek élete pedig nem

– ezt a narratívát próbálja most a WHO népszerűsíteni a portál szerint.

Korábbi tanulmányainak mond ellent a szervezet

A Vasárnap.hu a cikkében arra is kitér, hogy WHO jelentése több sebből vérzik: ellentmond például saját, korábbi tanulmányának abban, mennyien vesztik életüket nem ellenőrzött körülmények között végzett terhességmegszakításokban. De az sem logikus, hogy éppen az orvosok közreműködése ellen kampányolnak, mikor

egy korábbi felmérés szerint azok a beavatkozások kétszer nagyobb valószínűséggel okoznak szövődményeket, amelyeket nem az erre a célra kapott engedéllyel működő szakemberek végeznek.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.