Befolyásolhatja a kutatásokat a tudósok baloldalisága

A tanulmány szerint a társadalomkutatók és a kutatók többsége baloldali vagy liberális érzelmű, ami befolyásolhatja a kutatást és befolyásolhatja az eredményekbe vetett bizalmat is.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 03. 21. 9:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Norvég Társadalomkutató Intézet új felmérése szerint a tudósok, különösen a társadalomkutatók sokkal baloldalibbak, mint a lakosság  – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A kritikusok szerint a társadalom nem megfelelő reprezentációja a kutatók között hatással lehet a kutatások eredményére és az abba vetett bizalomra is.Az intézet tanulmányának célja a politikai sokszínűség és a véleménynyilvánítás szabadságának vizsgálata a tudományos életben. A tanulmányt a hétfőn bemutatott Freedom of Expression in a New Public Sphere (A véleménynyilvánítás szabadsága az új közszférában) című könyvben ismertetik. A jelentés a norvégiai egyetemi oktatók körében végzett felmérésen és mélyinterjúkon alapul.

A tanulmányt Johannes Due Enstad, a Társadalomkutató Intézet egyik munkatársa készítette, aki a kutatással kapcsolatban azt mondta, hogy 

úgy gondolom, hasznos lenne, ha a társadalomtudósok, az antropológusok és az emberi létet kutatók politikai meggyőződése összhangban lenne a többségi társadalom politikai nézeteivel. Ez segítene megerősíteni az ilyen jellegű kutatásokba vetett bizalmat.A tanulmányból többek között kiderül, hogy míg a lakosság többsége 2017-ben az öt közép- vagy jobboldali párt valamelyikére szavazott Norvégiában, addig a társadalomtudósok kevesebb mint ötöde tette ugyanezt.

Ugyanakkor a tudósok a baloldali pártokra sokkal nagyobb arányban szavaztak, mint a lakosság többi része, és csak nagyon kevés kutató szavazott a konzervatív pártok valamelyikére.

A bevándorlással kapcsolatban is nagy a szakadék a kutatók és a lakosság elképzelése között, arra a kérdésre, hogy meg kellene-e könnyíteni a Norvégiába történő bevándorlást, a lakosság 22 százaléka válaszolt igennel, míg 46 százalékuk nem értett egyet ezzel az elképzeléssel. A társadalomtudósok körében ez az arány fordított: 46 százalék egyetért, 17 százalék pedig nem ért egyet a bevándorlás megkönnyítésével.

Torkel Brekke a kulturális és vallási sokszínűség professzora a Civita agytrösztnél. Politikailag nem helyezi magát a baloldalra, és problémásnak tartja, hogy sok kutató nem tudja függetleníteni a nézeteit a kutatásaitól.

A tanulmányból kirajzolódó kép valószínűleg elég pontos. Ez egy fontos probléma, amelyet mi a tudományos életben nagyrészt elkerültünk, vagy nem beszéltünk róla– mondta Brekke, aki úgy véli, hogy sok baloldali kutató nem érzi úgy, hogy ez az elfogultság problémát jelentene.

Talán még azt is gondolják, hogy ez így van rendjén. De szerintem ez probléma. Ezen a fronton is sokszínűségre van szükségünk, hogy minél több témát és kérdést hozzunk felszínre a kutatásban és az oktatásban– tette hozzá a professzor.A kutatók azt is állítják, hogy feketelistára kerülhetnek, ha rossz kutatásokat és kérdéseket tesznek fel. Rámutatnak az amerikai és európai válaszadókkal végzett tanulmányokra, amelyek azt mutatták, hogy meglepően sok kutató hajlandó diszkriminálni az eltérő politikai nézeteket valló kollégáit a felvételi eljárások, a szakértői értékelések és a finanszírozási kérelmek során.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.